Diótorta citromkrémmel (laktózmentes)
Írta Memi
péntek, május 22, 2015
Nincs hozzászólás
Íme egy újabb diótorta, amely kissé eltér az eddig bemutatott diótortáinkhoz képest, ebben nincs tejtermék, mint az egyszerű diótortánkban és a tojás is kevesebb, mint a tej- és lisztmentes svéd (mandula) diótortában, viszont van benne egy kis liszt, amitől könnyebben kezelhető a tészta.
Nagyon egyszerű elkészíteni és elképesztő finom, aktuális kedvenc...
DIÓTORTA 18 cm-es formához
tészta:
10 dkg darált dió
5 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
3-4 evőkanál víz
krém:
2 db tojássárga (bio-, vagy szabadtartású)
5 dkg cukor (nyers nád)
1,5 dkg keményítő
1,5 dl víz
1/2 db citrom héja (kezeletlen)
1-2 evőkanál citromlé (frissen facsart)
csipet őrölt vanília
csipet őrölt vanília
1. a tésztához válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét a cukorral verjük habbá, majd keverjük hozzá a diót, a lisztet, a sütőport és a vízzel lazítsuk kissé
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), béleljük ki
sütőpapírral a tortaformát (vagy olajozzuk, lisztezzük ki), öntsük bele a
diós masszát és süssük aranybarnára 20-25 percig
3. amíg sül a tészta, készítsük el a krémet, egy lábosban keverjük össze
alaposan a tojássárgákat a cukorral, a keményítővel, a vízzel, a vaníliával, a citrom héjával, majd adjunk hozzá
a citrom levéből
4. kis lángon folyamatosan kevergetve főzzük a krémet addig, amíg besűrűsödik
5. várjuk meg, amíg a tészta teljesen kihűl, óvatosan vágjuk ketté, majd
(a tortaformába visszatéve) az alsó részt kenjük meg a krém felével, majd tegyük a tetejére a felső lapot (ha fejjel lefelé fordítjuk, akkor a torta teteje szép egyenletes lesz a vágott felület miatt) és terítsük el egyenletesen a maradék krémet
6. ha kissé megköt a tészta a krémmel, (vegyük ki a formából és) szórjuk
meg darált dióval
7. tálalásig hűtőben tároljuk
Praktika:
- a 23 cm-es tortaformához duplázzuk az összetevőket
- a torta édességéhez és a dió ízéhez nagyon jól illik a citrom a krémbe, de el is hagyható, lehet helyette őrölt vaníliás is
- a tésztát érdemes finomra darált dióból készíteni, így könnyebben szelhető
Napi útmutató: "Néha könnyebben megbirkózunk a dolgokkal, ha részeire bontjuk őket, mint amikor egészként tekintünk rájuk." F. Rivers
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése