Diótorta citromkrémmel (laktózmentes)
Írta: Memi
péntek, május 22, 2015
Íme egy újabb diótorta, amely kissé eltér az eddig bemutatott diótortáinkhoz képest, ebben nincs tejtermék, mint az egyszerű diótortánkban és a tojás is kevesebb, mint a tej- és lisztmentes svéd (mandula) diótortában, viszont van benne egy kis liszt, amitől könnyebben kezelhető a tészta.
Nagyon egyszerű elkészíteni és elképesztő finom, aktuális kedvenc...
DIÓTORTA 18 cm-es formához
tészta:
10 dkg darált dió
5 dkg cukor (nyers nád)
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű
1 mokkáskanál sütőpor (foszfátmentes)
3-4 evőkanál víz
krém:
2 db tojássárga (bio-, vagy szabadtartású)
5 dkg cukor (nyers nád)
1,5 dkg keményítő
1,5 dl víz
1/2 db citrom héja (kezeletlen)
1-2 evőkanál citromlé (frissen facsart)
csipet őrölt vanília
csipet őrölt vanília
1. a tésztához válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét a cukorral verjük habbá, majd keverjük hozzá a diót, a lisztet, a sütőport és a vízzel lazítsuk kissé
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), béleljük ki
sütőpapírral a tortaformát (vagy olajozzuk, lisztezzük ki), öntsük bele a
diós masszát és süssük aranybarnára 20-25 percig
3. amíg sül a tészta, készítsük el a krémet, egy lábosban keverjük össze
alaposan a tojássárgákat a cukorral, a keményítővel, a vízzel, a vaníliával, a citrom héjával, majd adjunk hozzá
a citrom levéből
4. kis lángon folyamatosan kevergetve főzzük a krémet addig, amíg besűrűsödik
5. várjuk meg, amíg a tészta teljesen kihűl, óvatosan vágjuk ketté, majd
(a tortaformába visszatéve) az alsó részt kenjük meg a krém felével, majd tegyük a tetejére a felső lapot (ha fejjel lefelé fordítjuk, akkor a torta teteje szép egyenletes lesz a vágott felület miatt) és terítsük el egyenletesen a maradék krémet
6. ha kissé megköt a tészta a krémmel, (vegyük ki a formából és) szórjuk
meg darált dióval
7. tálalásig hűtőben tároljuk
Praktika:
- a 23 cm-es tortaformához duplázzuk az összetevőket
- a torta édességéhez és a dió ízéhez nagyon jól illik a citrom a krémbe, de el is hagyható, lehet helyette őrölt vaníliás is
- a tésztát érdemes finomra darált dióból készíteni, így könnyebben szelhető
Itt is mi szorgoskodunk: