Tökös finomfőzelék

Írta: Memi csütörtök, május 28, 2015
Kivételesen nem azért született ez a vegyes főzelék, mert csak ez volt itthon, hanem annyira hívogató, friss, zsenge volt minden a piacon, hogy nem tudtam igazságosan dönteni. Ezért készült a kombi, ami kicsit tökfőzelék, kicsit zöldborsófőzelék, kicsit finomfőzelék. Annyi biztos, hogy tényleg finom.

Nagyon jól illenek egymáshoz, érdemes kombinálni a megszokott ízeket...

Sárgarépa fasírt készült hozzá.

TÖKÖS FINOMFŐZELÉK 4 személyre

1 kg tök (hámozatlanul)
4 db sárgarépa
1/2 kg zöldborsó (pucolatlanul)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál cukor (nyers nád)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor
1 evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
1 evőkanál tejföl
3 evőkanál tej
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát szeljük apróra, a répát karikázzuk, a tököt vágjuk 2x2 cm -es kockákra (hamar szétesik, ha kisebb)
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, reszeljük hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a sárgarépát, a zöldborsót, a tököt és néhány másodpercig kevergetve pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi (ne legyen több, mert sok levet ereszt)
3. ízesítsük (cukor, só, bors), majd lefedve főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, ekkor adjuk hozzá a felaprított petrezselymet és kaprot
4. készítsük el a habarást, a lisztet a tejföllel és a tejjel keverjük csomómentesre, majd húzzuk félre a tűzről a főzeléket, keverjük el benne a habarást és a tűzre visszatéve forraljuk össze folyamatos keverés mellett

Praktikák:
- laktózmentes tejföllel és tejjel is készíthető
- ha gluténmentes a cél, akkor önmagával (a főzelék egy részét botmixerrel pürésítve, majd az egésszel összekeverve) sűrítsük