Szezámmagos tönkölykeksz

Írta: Memi szombat, augusztus 02, 2014
Nagyon szeretjük a kekszeket, többféle verzióban próbáltuk már (itt a blogon is sokféle recept található). Általában reggelire fogyasztjuk, de jól szolgálnak az egész napos rendezvényeken is...

Ez a recept igazi ropogós kekszet eredményez, egy kis gyakorlással a tészta is könnyen kezelhető és jól záródó fém dobozban sokáig ropogós marad. Állítólag, ezt még nem volt idő letesztelni, nálunk pár nap alatt mindig elfogy...

SZEZÁMMAGOS TÖNKÖLYKEKSZ (4 cm-es kiszúróval 70 db)

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönköly fehérliszt
5 dkg szezámmag (hántolatlan)
10 dkg vaj
10 dkg cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
csipet só

1. egy akkora lábosban, amiben a teljes massza elfér, olvasszuk fel a vajat (ne forrjon, csak olvadjon), majd keverjük el benne a csipet sót, a cukrot és gyors mozdulatokkal a tojást (ne süljön meg)
2. adjuk a masszához a lisztet, a sütőport és a szezámmagot, majd alaposan keverjük össze (kissé nehezen keverhető, de próbáljuk meg homogénre keverni)
3. tegyük a hűtőbe a tésztát, amíg formázhatóra dermed (15-20 perc)
4. kanalazzuk lisztezett felületre a tésztát, formázzunk gombócot (ha túl keményre dermedt, akkor a kezünkkel pár másodpercig melegítsük a gombócot)
5. lisztezett sodrófával nyújtsuk kb. fél cm magasra a tésztát (ragad és törhet, ezért mindig lisztezett legyen az alja és a nyújtófa)
6. szaggassuk ki a kívánt formára, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig
7. hagyjuk az elzárt sütőben még 10 percig, majd vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- ha nem akarjuk nagyon ropogósra a kekszet, akkor a sütési idő letelte után vegyük ki és hagyjuk a tepsin kihűlni, ha azonban ropogósabban szeretjük, akkor szükséges 10 percre az elzárt sütőben hagyni a süteményt
- tehetünk a masszába fűszereket (fahéjat, szegfűszeget, stb.), darált diót, mandulát (a szezámmag helyett), vagy akár mazsolával is finom (érdemes egy kicsit beáztatni vízben a felhasználás előtt)