Sajtos-tejfölös tészta fokhagymás-chilis olajjal

Írta: Memi szombat, augusztus 02, 2014
Mi történik akkor, ha nem tudunk dönteni, hogy chilivel gazdagított fokhagymás-olajos (aglio e olio), vagy sajtos-tejfölös tészta legyen az ebéd? 
Születik egy azoknál még finomabb étel...


SAJTOS-TEJFÖLÖS TÉSZTA FOKHAGYMÁS-CHILIS OLAJJAL 4 személyre

50 dkg száraztészta (durum, teljes kiőrlésű)
1 fej fokhagyma
2-3 cm chili (vagy pehely)
olívaolaj (extra szűz)
só (természetes, nem finomított)

tálaláshoz:
1 kis doboz tejföl
reszelhető, kemény sajt

1. tegyünk fel forrni sós tésztafőző vizet, majd főzzük ki a tésztát az útmutatás szerint (a tésztafőző vízből tegyünk félre egy merőkanálnyit, mielőtt leszűrjük a tésztát)
2. öntsük annyi olívaolajat egy serpenyőbe, hogy vékonyan épp beterítse az alját, reszeljük bele a fokhagyma gerezdeket, szeljük bele apróra a chilit és csipet sóval szórjuk meg
3. tegyük kis lángra a serpenyőt és pirítsuk pár percig a chilis fokhagymát (óvatosan, ne égessük meg, mert keserű lesz), majd adjuk hozzá a félretett főzővizet (ha épp nem egy időben főzzük ki a tésztát, akkor adjunk hozzá sima vizet), majd főzzük pár percig, amíg kissé elforr a víz
4. adjuk hozzá a fokhagymás olajhoz a tésztát, forgassuk össze, majd tálaljuk tejföllel és reszelt sajttal

Praktikák:
- nálunk laktózmentes tejföllel és sajttal készül ez az étel, úgy is nagyon finom
- ennél az ételnél 1/3 - 2/3 arányban össze szoktuk keverni vízzel a tejfölt, így könnyebben locsolható a tésztára