Mákos guba kelt tésztából (tej- és tojásmentes)
Írta Memi
szerda, január 02, 2013
8 hozzászólás
Jellegzetes magyar édesség, melyet hagyományosan karácsonyra készítettek abban a tudatban, hogy a sokszemű mák sok szerencsét és sok pénz hoz az új esztendőben.
Akárhogy is, az biztos hogy nagyon finom és ha még be is váltja a küldetését, akkor pláne érdemes máskor is fogyasztani :-)
(*)Ha a citrusok héját is felhasználjuk, akkor kizárólag kezeletlen héjú gyümölccsel tegyük. Mivel hosszú az út a szürettől a fogyasztóhoz kerülésig, ezért gombaölő vegyszert tartalmazó viasszal kezelik általában a citrusokat. Mivel ezt az anyagot még alapos mosással sem lehet maradéktalanul eltávolítani, ezért ezek héját ne használjuk fel. Fontos, hogy a kezeletlen héjú citrusokat is alaposan mossuk meg felhasználás előtt.
(*)Ha a citrusok héját is felhasználjuk, akkor kizárólag kezeletlen héjú gyümölccsel tegyük. Mivel hosszú az út a szürettől a fogyasztóhoz kerülésig, ezért gombaölő vegyszert tartalmazó viasszal kezelik általában a citrusokat. Mivel ezt az anyagot még alapos mosással sem lehet maradéktalanul eltávolítani, ezért ezek héját ne használjuk fel. Fontos, hogy a kezeletlen héjú citrusokat is alaposan mossuk meg felhasználás előtt.
MÁKOS GUBA KELT TÉSZTÁBÓL tej- és tojásmentes (egészségesebb összetevők)

25 dkg liszt (teljes kiőrlésű / fehér tönköly)
1,25 dl kézmeleg víz
1/2 csomag porélesztő
1,5 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
5 teáskanál cukor (nyers nád)
"feltét":
10 dkg darált mák
10 dkg cukor (nyers nád)
1,2 l víz
1 db narancs reszelt héja(*)
1 csomag főzős vaníliás puding
2. gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát, majd letakarva, meleg helyen kelesszük duplájára (1/2-1 óra)
3. ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és formázzunk tepsi hosszúságú, 1,5-2 cm vékony rudakat, melyeket fektessük a sütőpapírral bélelt, vagy kiolajozott tepsire és 180 fokon (4-es fokozat) süssük 15 percig
5. ha kihűltek a korongok, készítsük el a mákos öntetet, adjuk a darált mákhoz a cukrot és az (alaposan megmosott, vagy kezeletlen) narancs reszelt héját, valamint a pudingot, öntsük fel a vízzel és keverjük össze csomómentesre
6. enyhén olajozzuk ki a sütőtálat, tegyük bele a tészta korongokat és öntsük fel a mákos öntettel, majd 180 fokon süssük 30 percig úgy, hogy félidőben óvatosan keverjük át
Praktikák:
- tálaláskor locsoljuk meg mézzel, de finom házi baracklekvárral, illetve kevés nyers nádcukorral kikevert joghurttal is
- ha nem cél a tejmentesség, akkor a tészta és a feltét is készíthető víz helyett tejjel
- a képen látható guba tésztája fele-fele arányban teljes kiőrlésű és fehér tönköly liszttel készült
- a képen látható guba tésztája fele-fele arányban teljes kiőrlésű és fehér tönköly liszttel készült
Napi útmutató: "Minden pillanat, amelyet panaszkodással és morgással töltünk, a saját
életünkből vesz el. A vidám pillanatok pedig mindig hozzátesznek egy
kicsit. Válaszd, amelyik jobban tetszik." Richard Templar
Nádcukrot mivel lehetne helyettesiteni?
VálaszTörlésBármilyen természetes édesítővel.
TörlésSzia! A pudingot nem kell előre megfőzni ugye? A port keverem el a többi hozzávalóval, majd főzés nélkül öntöm a tesztára? Köszönöm!
VálaszTörlésSzia, igen.
TörlésSzia Memi!
VálaszTörlésLehet elore elkesziteni tobb adagot is?Nem fog nagyon megszaradni ha kesobb akarom felhasznalni?Igy is eleg nehezen itta be a tejet frissen.De nagyon finom a tesztaja,koszonet erte.
Szia Edit, én nem tartogattam sokáig, de kisütve le tudod fagyasztani a tésztarudakat, így később bármikor felhasználhatod. Üdv.
TörlésEbbol a tesztabol lehet kiflit vagy zsemlet csinalni?
VálaszTörlésKenyérnek mi ezt szeretjük: http://www.receptmuves.hu/2015/02/tonkolykenyer.html
Törlés