Mandulatej

Írta: Memi kedd, október 11, 2011
Az utóbbi hetekben az időtényező miatt egy picit lazábbra vettük a tejtermék fogyasztást és a saját készítésű tej alternatívák helyett a tehéntej visszakúszott a reggelikhez...

Erre a lelkiismeretemnél is nagyobb tükröt tartott a hirtelen beköszöntött, hűvösebb idő.
Megkezdődtek ugyanis a "krehácsolós" napok, amelynek rendbetételéhez nem segít a tej, mivel megtapad, réteget képezve a gyulladt felületen, nehezítve a gyógyulást.
Így hát erőt vettem magamon és félretéve a "deháterreaztánténylegnincsidőm" mondókát elhatároztam, hogy meglepetésként kipróbálok egy újfajta, ám régóta vágyott tej alternatívát. Így a zab- és azzal teljesen egyformán készített barnarizst ital (tej) mellett itt az új reggeli finomság a mandulatej. Ráadásul tényleg nagyon gyorsan elkészíthető bármelyik...

A mandulatej "melléktermékeként" visszamaradt mandulalisztet pedig kiszárítom és féltve őrizgetem, amíg eldöntöm, hogy piskóta, keksz legyen belőle, vagy fejest ugrunk a macaron világába, annyi mindent hallottam már róla ;-)


MANDULATEJ kb. 5,5 dl

15 dkg héjas egész mandula
5 dl víz a tejhez
víz a pucoláshoz
2 teáskanál nyers nádcukor

1. a mandula megpucolásához melegítsünk vizet, majd ha felforrt, zárjuk el alatta a hőt és dobjuk bele a héjas mandulát
2. 2-3 perc áztatás után szűrjük le a mandulát és óvatosan nyomjuk ki a szemeket a héjból
3. a megtisztított mandulát tegyük turmixgépbe, vagy botmixer edényébe, adjunk hozzá 3 dl vizet amivel kezdjük el mixelni a mandulát, közben adjuk hozzá a cukrot és fokozatosan öntsük hozzá a maradék 2 dl vizet, majd mixeljük össze alaposan
4. ha van rá idő, hagyjuk állni néhány órát (ázzon ki alaposan a mandulapép), de azonnal is leszűrhető
5. sűrű szövésű textílián (pl. használaton kívüli harisnya-zokni) szűrjük le a tejet és tároljuk hűtőben
6. a visszamaradt mandulalisztet terítsük szét egy tálcán és időnként átkeverve szárítsuk ki

Praktikák:
- pucolt mandulával megspórolható a tisztítás fázis (1-2. lépés)
- ízesítés nélkül így fogyasztható, de lehet édesíteni mézzel, agave-, vagy juhar sziruppal, nyers nádcukorral, vagy nyírfacukorral, esetleg fahéjjal
- a visszamaradó lisztet kiszárítva kiválóan fel lehet használni akár gluténmentes finomságok készítéséhez is