Narancszselé
Írta: Memi
vasárnap, október 21, 2012
Mindig kedves ajándék a saját készítésű, pláne ha az valami finomság. Meglepően sokféle alapanyag áll rendelkezésre a konyhában ahhoz, hogy egy kis gasztro ajándékkal kedveskedjünk, legyen az ünnep, vendégség, vagy csak úgy...
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető figyelmesség a zselé, bármilyen citrusból finom, de akár még a fagyasztott gyümölcsök kiengedett leve is kitűnően hasznosítható így.
A korábban bemutatott narancslekvár készítésénél egyszerűbb és nálunk nagyobb sikere is van :-)
1 kg jaffa narancs
15 dkg nyers nádcukor
1 db lime
15 szem egész szegfűszeg
1 nagyobb rúd fahéj
5 szem szegfűbors
1 csomag 3:1 dzsemfix
1. alaposan, dörzsölve mossuk meg a narancsokat és a lime-ot, majd vágjuk félbe és nyomjuk ki a levét
2. szűrjük át egy lábosba a lime-os narancslét és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy összesen 1 liter legyen (ha nagyon lédús volt a gyümölcs nem is biztos, hogy szükséges lesz vízre)
3. adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket (szegfűszeg, fahéj, szegfűbors) és közepes lángon főzzük, amíg forrni kezd
4. ha forr a lé, szedjük ki belőle a fűszereket és folyamatos keverés mellett apránként öntsük hozzá a dzsemfixet (habverővel szoktam keverni, így biztosan csomómentes lesz), majd hagyjuk forrni 2-3 percig
5. adagoljuk a forró levet tiszta, csírátlanított üvegekbe, zárjuk le fóliával, tetővel és fordítsuk fejre 5 percre az üvegeket (vákuum képződik, ami segíti a tartósítást), majd hagyjuk kihűlni és mehet a kamrába
Praktikák:
- érdemes kisebb (2-3 dl) üvegekbe adagolni, mivel nincs benne tartósítószer, amit megbontunk hamar el is tud fogyni (felbontás után hűtőben tároljuk)
- az üvegbe adagoláskor még folyékony halmazállapotú, ahogy hűl, úgy szilárdul zselés állaggá
- tudatosan a 3:1 dzsemfixet használom, mert természetes összetevőket tartalmaz
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: ajándék, fahéj, fűszeres, gasztro, gasztroajándék, karácsony, lekvár, lime, narancs, nyers nádcukor, szegfűbors, szegfűszeg, ünnep, zselé