Kisdobos torta
Írta Memi
vasárnap, április 15, 2012
12 hozzászólás
Többször is gondoltam már arra, hogy elkészítsem a Dobos tortát HeF-nek, de mindig elbizonytalanodtam és inkább valami más mellett döntöttem. Aztán elérkezett a szülinapja és csakazéris szerettem volna meglepni az egyik kedvencével. Úgy határoztam, kiiktatom az egyenként sütős, azonos mérettel és vastagsággal varázsolós sütést és az általam kevéssé kedvelt tojásos krémet és máris megszületett a Kisdobos ötlete :-)
A tészta összetevői az eredeti recept szerintiek, csak az arányokat feleztem, mivel zsúrtorta készült, a csokikrém pedig egy besamel alapú finomság...
KISDOBOS TORTA 18 cm-es zsúrtorta (egészségesebb összetevők)

tészta:
3 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
5 dkg liszt (teljes kiőrlésű, tönköly fehér)
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1,75 dkg olvadt vaj
krém:
5 dkg vaj
5 dkg csokoládé (70-80 % körüli)
3 evőkanál liszt (tönköly fehér)
2 dl tej
5 dkg

1 evőkanál cukrozatlan kakaó (karob)
karamell:
3,5 dkg cukor (nyers nád)
1 teáskanál vaj
díszítéshez:
kis marék darált mandula
1. a megtisztított tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjéket verjük habbá
2. a sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olvadt vajat, a lisztet és keverjük csomómentesre, forgassuk hozzá a felvert habot, öntsük kivajazott, lisztezett formába és 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük meg 20 perc alatt
3. amíg sül a tészta, készítsük el a krémet, a vajat a csokoládéval együtt olvasszuk fel egy lábosban, csomómentesen keverjük el benne a lisztet és a kakaót, majd öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a cukrot és kis lángon, gyakran kevergetve főzzük sűrűsödésig
4. ha megsült a tészta, várjuk meg, amíg kihűl, vágjuk három részre, tegyük kivajazott tepsire a korongokat és 180 fokon süssük 10 percig (így kerültem ki a laponkénti sütögetést)
5. ha kihűltek a korongok válasszuk ki, amelyiket a karamellel szeretnénk bevonni, tegyük félre és töltsük meg krémmel a maradék lapokat, a legalsón oszlassuk el egyenletesen a krém felét, tegyük rá a középső lapot, arra terítsük szét a maradék krém nagy részét (egy evőkanálnyit tegyünk félre a torta oldalának bevonásához)
6. készítsük elő a karamellel bevonandó tortalapot, egy széles pengéjű és egy kisebb segéd kést és kis lángon melegítve olvasszuk fel a vajat a cukorral (karamell összetevői alapanyagok), ha felolvadt, pár másodpercig kevergetve hűtsük, majd öntsük az előkészített tortalap közepébe és egy széles pengéjű késsel terítsük el egyenletesen (ne legyen túl vastag, mert nem lehet elharapni)
7. vajban végighúzott pengéjű késsel jelöljük ki, illetve vágjuk el a karamell tető szeleteket (a segéd kés itt kell, ha kissé ragadna a karamell) várjuk meg, amíg megdermed és tegyük a legfelső krémréteg tetejére
8. a maradék krémmel vékonyan kenjük meg a torta oldalát és szórjuk meg a darált mandulával (ha jobb kezesek vagyunk, a bal nyitott tenyérbe csúsztassuk a tortát és egy tányér fölött a jobb tenyérben adagolva a mandulát, óvatosan érintsük a torta oldalához, melyet a bal kézzel enyhén forgatunk)
Praktikák:
- a tésztalapokat természetesen lehet darabonként sütni az eredeti recept szerint
- a krém ízesíthető rummal, fűszerekkel
- a képen látható torta fele-fele arányban teljes kiőrlésű tönköly és tönköly fehér liszttel, illetve xilittel, a "dob" a tetején nyers nádcukorból készült
Napi útmutató: "Tárd szét karjaid, és engedd el azokat a kihívásokat, amelyeket kezeddel oly erősen magadhoz szorítottál." D. Virtue - A.
2. a sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az olvadt vajat, a lisztet és keverjük csomómentesre, forgassuk hozzá a felvert habot, öntsük kivajazott, lisztezett formába és 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben süssük meg 20 perc alatt
3. amíg sül a tészta, készítsük el a krémet, a vajat a csokoládéval együtt olvasszuk fel egy lábosban, csomómentesen keverjük el benne a lisztet és a kakaót, majd öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a cukrot és kis lángon, gyakran kevergetve főzzük sűrűsödésig
4. ha megsült a tészta, várjuk meg, amíg kihűl, vágjuk három részre, tegyük kivajazott tepsire a korongokat és 180 fokon süssük 10 percig (így kerültem ki a laponkénti sütögetést)
5. ha kihűltek a korongok válasszuk ki, amelyiket a karamellel szeretnénk bevonni, tegyük félre és töltsük meg krémmel a maradék lapokat, a legalsón oszlassuk el egyenletesen a krém felét, tegyük rá a középső lapot, arra terítsük szét a maradék krém nagy részét (egy evőkanálnyit tegyünk félre a torta oldalának bevonásához)
6. készítsük elő a karamellel bevonandó tortalapot, egy széles pengéjű és egy kisebb segéd kést és kis lángon melegítve olvasszuk fel a vajat a cukorral (karamell összetevői alapanyagok), ha felolvadt, pár másodpercig kevergetve hűtsük, majd öntsük az előkészített tortalap közepébe és egy széles pengéjű késsel terítsük el egyenletesen (ne legyen túl vastag, mert nem lehet elharapni)
7. vajban végighúzott pengéjű késsel jelöljük ki, illetve vágjuk el a karamell tető szeleteket (a segéd kés itt kell, ha kissé ragadna a karamell) várjuk meg, amíg megdermed és tegyük a legfelső krémréteg tetejére
8. a maradék krémmel vékonyan kenjük meg a torta oldalát és szórjuk meg a darált mandulával (ha jobb kezesek vagyunk, a bal nyitott tenyérbe csúsztassuk a tortát és egy tányér fölött a jobb tenyérben adagolva a mandulát, óvatosan érintsük a torta oldalához, melyet a bal kézzel enyhén forgatunk)
Praktikák:
- a tésztalapokat természetesen lehet darabonként sütni az eredeti recept szerint
- a krém ízesíthető rummal, fűszerekkel
- a képen látható torta fele-fele arányban teljes kiőrlésű tönköly és tönköly fehér liszttel, illetve xilittel, a "dob" a tetején nyers nádcukorból készült
Napi útmutató: "Tárd szét karjaid, és engedd el azokat a kihívásokat, amelyeket kezeddel oly erősen magadhoz szorítottál." D. Virtue - A.
gyonyoru! Az en ferjem is meg fogja ezt kapni a szulinapjara, azt hiszem :) (o is szereti a dobostortat) foleg hogy most mar en is beszereztem egy 18 cm-es tortaformat, igy nem kell atszamolgatni a mennyisegeket :)
VálaszTörlésKöszi :-)Egészen kritikus tudok lenni a saját főztömmel, de ez tényleg elképesztő finom (nekem a cukrászati Dobos nem volt a kedvencem...), a zsúrtorta pedig elég szokott lenni kettőnknek :-) Na ebből a tortából nem volt az :-)))
VálaszTörléshuuu, most nagyon meghoztad a kedvemet, lehet hogy meg a szulinap elott csinalok egy foprobat... mondjuk a hosszu hetvegen :-) nagyon kivancsi vagyok :-)
VálaszTörlésJó ötlet, majd írd meg, hogy sikerült :-)
VálaszTörlésSzia Memi! Tegnap megcsináltam a tortát, és nagyon finom lett! :-) Itt megnézheted a képeket, amit a férjem csinált róla:
VálaszTörléshttps://www.facebook.com/media/set/?et=a.3844498719762.170055.1496942402&type=1
Viszont képzeld, nekem nem nagyon nőtt meg a tészta, úgyhogy dupla adagot sütöttem, így lett 4 lapom. Nem tudom mi lehetett a gond. Először mézzel csináltam, utána cukorral, még a mézes változat jobb lett, mert a cukros kicsit felpúposodott. Neked hogy sikerült ilyen szép magasra? Lehet hogy a sütőmmel van a baj? Vagy az gond lehet, hogy hidegek voltak a tojások?
Szia kicsihod, nagyon szép lett, biztosan örült neki a férjed, ha ilyen szépen le is fotózta :-)
VálaszTörlésSzerintem semmi gond, hiszen alig van valami összetevő a tésztában a tojáson kívül, kevés a liszt is és semmilyen térfogatnövelő (sütőpor, szódabikarbóna) nincs benne, így nem is igazán emelkedik meg. Talán az lehet a különbség, hogy mekkora formában sütöttük, az én formám zsúrtorta méretű...
Igen, nagyon örült neki a férjem, és örülök hogy szerinted is szép lett. :-)
VálaszTörlésIgazából én is 18-as tortaformában csináltam, ezért nem értem mért nem lett akkora mint a tiéd. Illetve a végeredmény akkora lett, csak én ugye dupla tésztát csináltam. :-) Egyébként már alig van belőle, tényleg nagyon finom :-)
Ma ujra megcsinaltam a tortat, es most magasabb lett, 1 adagbol kijott a 3 lap :-))) a gyakorlat teszi a mestert :-D Az izeket meg majd holnap meglatjuk, de szerintem azzal nem lesz gond :-)
VálaszTörlésÖrülök neki :-) Gondolom a párod támogatja, hogy gyakorold :-)))
VálaszTörlésIgen, nagyon is! az izteszt is megvolt, 5-ost kapott :-)))
VálaszTörlésisteni finom a tészta, megsütöttem. Viszont fogalmam nincs hogy tudtál 3 szeletet vágni a mindössze 1 cm-re megemelkedett tortából. Amikor kisült, újra megnéztem a receptet, hátha kifelejtettem a sütőport..de nem, itt az eredetiben sincs. Akkor hogy lehet, hogy nekem egy mini (kb. 15 cm átmérőjű) kapcsos tortaformában sem sült nagyobbra 1 cm-esnél. Nem hibáztam, még a lisztet is kétféléből mértem, bár a 3 tojásból kettő kétszikű volt :) De ez nem lehet oka a végeredménynek.
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésa lisztek között még gyártóként is lehet eltérés, illetve a tojás felverése (mennyi levegő kerül bele) is befolyásolja, mennyire emelkedik meg. A felső réteg nálam is nagyon vékony volt :-)