Narancsos-diós pite
Írta Memi
kedd, október 04, 2011
3 hozzászólás
Tudom, hogy mostanában kissé túlzásba vittem a pitegyártást, de szerettem volna a számunkra legfinomabb tészta receptjét összeállítani, amely azután kedvünk, hangulatunk, vagy a rendelkezésre álló alapanyagok figyelembevételével variálható.
Így született ez a recept is, időrendi sorrendben: vendégségbe meghívás, hűtő, illetve gyümölcsös kosár terepszemle, majd finomság a sütőből :-)
DIÓS-NARANCSOS PITE 25 cm átmérőjű formához (egészségesebb összetevők)
tészta:
22 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj (ghí)
1 dl víz
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
krém:
2 db narancs
10 dkg méz (jó minőségű, termelői)
10 dkg pucolt dió
25 dkg mascarpone
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál étkezési keményítő
1. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
3. nyújtsuk ki a tésztát 0,5 cm vastag kör alakra és tegyük a tálba (óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a tál fölött letekerjük), a peremét egyenletes magasságra igazítsuk ki
4. tegyük a pite tésztát a sütőbe és a 2. pontban írt hőfokon süssük meg 15-20 perc alatt (tűpróba!), tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le (hőálló kesztyűvel, mert forró!), így kiszorul alóla a levegő (ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és várjuk meg amíg teljesen kihűl)
5. amíg a tészta sül, készítsük el a krémet, mossuk meg és reszeljük le a narancsok héját, majd nyomjuk ki mindkettő levét
6. a mézet tegyük fel melegedni, majd, ha folyóssá válik, adjuk hozzá a fahéjat, a diót és a reszelt narancshéj felét
7. keverjük a krémbe a mascarponét és kis/közepes lángon melegítsük, amíg forrni kezd
8. a narancsok levét és a keményítőt keverjük össze csomómentesre és adjuk a forrásban lévő krémbe, majd folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik
9. tegyük a krémet a pite közepébe, egyenletesen oszlassuk el, majd tegyük a hűtőbe és hagyjuk megdermedni
Praktikák:
- narancs helyett más citrussal is elkészíthető
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült
Napi útmutató: "Nézz a felületes illúziók mögé..." D. Virtue - A.
Szia Memi!
VálaszTörlésNagyon íncsiklandó ez a recept!!! :) Csak annyi lenne a kérdésem, hogy sok helyen olvastam már, hogy a mézet nem szabad felforralni, ezzel mi a helyzet?
Gratulálok a receptjeidhez, imádom őket, már jópárat meg is csináltam közülük, igyekszem a családot "nevelni":P köszönöm!
Marcsi
Szia Marcsi, örülök, hogy találsz kedvedre valót :-) A mézet valóban nem célszerű felforralni a beltartalmi értékeinek megőrzése miatt, azonban most célom volt kihagyni a cukrot a kémből és úgy gondoltam, néha belefér (mi egyébként is sok mézet eszünk) :-) De a keményítős sűrítés után is bele lehet keverni a mézet a krémbe, vagy ki lehet cserélni nyers nádcukorra. Jó főzőcskézést, Memi
VálaszTörlésKöszi a választ, ha "csak" a beltartalmi értékeiből veszít az nem baj, mi is eszünk elég mézet egyébként is :) csak mindenhol úgy olvastam, h "károsítja" a mézet, és ezt a részt nem tudtam értelmezni., ezért köszönöm a felvilágosítást!:)
VálaszTörlésA héten biztos megsütöm, holnap pedig a csicseriborsó levesedet fogom kipróbálni :)
Minden jót Neked!