Salmorejo (hideg paradicsom krémleves)

Írta: Memi szombat, augusztus 27, 2011
Mi a salmorejo? Megváltás a főzőtündéreknek a nyári hőségben, mivel 5 (na jó, szeleteléssel együtt 10) perc alatt elkészül.

Komolyra fordítva a szót, a salmorejo paradicsom alapú, főzés nélkül készített krémes leves, mely Andalúz nemzeti eledel, bár már a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják. Klasszikus tálalása apróra szelt főtt tojással és ropogósra sütött serrano sonkával történik.

Szeretném megjegyezni, hogy a salmorejo nem azonos a gazpacho-val, noha ez utóbbi szintén hideg és Andalúz leves, azonban a paradicsomon kívül többféle zöldséget tartalmaz (pl. uborka, paprika).
Így, ha mindenképp összefüggést szeretnénk alkotni, akkor minden salmorejo gazpacho, de nem minden gazpacho salmorejo :-))))

A recept eredetijét két tüneményesen aranyos, kiváló andalúz séftől tanultam, annyi apró változtatást eszközöltem, hogy (mivel sajnos nem áll rendelkezésemre) sherry ecet helyett balzsamecetet használtam, illetve egy leheletnyi nádcukorral enyhítettem a paradicsom savanykásságát. Ja és persze a főtt tojás mellett (sonka helyett) aprított olívabogyóval tálaltam (persze andalúzzal) :-)


SALMOREJO 4 személyre
(egészségesebb összetevők)

70 dkg paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só (himalája)
0,5 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 teáskanál balzsamecet
0,5 dl extra szűz olívaolaj

1. tisztítsuk meg a paradicsomot, a fokhagymát és kockázzuk fel
2. tegyük egy lábosba (ha botmixerrel dolgozunk, ha turmix géppel, akkor annak a táljába), adjuk hozzá a sót, cukrot, balzsamecetet és pürésítsük össze
3. utolsó lépésként, folyamatos pürésítés mellett adjuk hozzá az olívaolajat (fokozatosan öntve), ettől válik krémessé a leves

Praktikák:
- az eredeti recept 1 szelet (kb. 5 dkg) kenyérkel (házi teljes kiőrlésű)* készül,  de kenyér nélkül is finom, elég sűrű nélküle is
- aki intenzívebb ízben szereti a fokhagymát, tehet a levesbe 2 gerezdet
- tálalható friss bazsalikommal, olívabogyóval, apróra szelt főtt tojással, ropogósra sütött sonkával
- ha túl sűrűre sikerül a leves, adjunk hozzá hideg vizet

Itt is mi szorgoskodunk: