Magos kiskifli

Írta: Memi szerda, augusztus 31, 2011
Ha a hivatalosan közölt tévénézési statisztikákat veszem alapul, akkor megállapíthatom, hogy nagyon keveset nézzük HeF-el. Az egyik ilyen jeles alkalommal is csak "háttérzajnak" szólt, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy kedves néni meséli az általa gyakran készített sörkorcsolya receptjét.
Félig emlékezetből, félig gyakorlatból próbáltam összeállítani a receptjét, természetesen az általam használt teljes kiőrlésű liszttel.

Nagyon finom, ízletes, akár önmagában nasinak is, de szendvics alapnak normál, vagy óriás kiflinek is el lehet készíteni.

Ha jól emlékszem a nevére, Bori néni szerepelt a tévében, ezúton, ismeretlenül is köszönöm az inspirációt :-)

MAGOS KISKIFLI 16 db (egészségesebb összetevők)

25 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
0,5 dl olívaolaj
0,5 zacskó porélesztő
1,5 kávéskanál só (himalája)
1 kávéskanál cukor (nád)
1 dl víz
3 dkg olvadt vaj (kókuszolaj)
kenéshez:
1 db felvert tojás -opcionális
szóráshoz:
magok igény szerint

1. adjuk a cukrot 0,5 dl langyos vízhez és tegyük bele az élesztőt, meleg helyen futtassuk fel (akkor jó, ha az élesztő a víz felszínén összefüggő, egyenletes habréteget képez, ennél tovább nem kell futtatni, mert "túlfut" és nem keleszti meg a tésztát)
2. keverjük össze a lisztet, a sót, az olajat és adjuk hozzá a felfutott élesztőt
3. a maradék vizet apránként adagolva gyúrjunk nem ragacsos, de rugalmas tésztát (lisztfüggő, hogy felveszi-e a teljes mennyiség vizet) és fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta felülete) meleg helyen kelesszük duplájára (kb. 35-45 perc)
4. ha a tészta megkelt, nyújtsuk vékony (kb. 3-4 mm), kör alakúra, kenjük meg az olvadt vajjal és szeljük fel torta szerűen 16 egyenlő cikkre (4 rész, majd minden rész felezve, majd ismét felezve)
5. minden cikkely vízszintes felétől kezdve tekerjük a csúcs felé a tésztát, kialakítva a kifliket
6. igény szerint felvert tojással, vagy vízzel kenjük meg a kiflik tetejét és szórjuk meg magokkal
7. a kifliket tegyük kivajazott tepsire és 180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) süssük aranybarnára (20-25 perc)

Praktikák:
- ha tojásmentesség a cél, a kifli tetejét vízzel kenjük le szórás előtt, a magok így is rásülnek
- a kelesztéshez használt víz ne legyen forró, mert az élesztőgombák elhalnak, a "kézmelegnél" cseppet melegebb víz -amibe még bele lehet nyúlni- éppen megfelelő
- a kelesztéshez optimális meleg hely kb. 30 fokos, ne legyen forró fentiek miatt, illetve ne kezdjen el sülni a tészta kelesztés közben
- a kelesztéskor érdemes fóliával letakarni a tésztát, mert konyharuhába beleragadhat
- a képen látható kiflik teljes kiőrlésű tönkölylisztből, vízzel lekenve készültek

Itt is mi szorgoskodunk: