Gyümölcskenyér

Írta: Memi péntek, január 28, 2011
Nem is emlékeztem, mikor ettem gyümölcskenyeret, amikor a minap az édesanyám sütött egyet. Bár nem tartozik a kedvenc ételeim közé, elkészítettem a reformos változatát a reggeli kávé mellé.

GYÜMÖLCSKENYÉR
32 x 10-es őzgerinc formára (egészségesebb összetevők)

30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg cukor (nád, nyírfa vagy sztívia)
15 dkg vaj
3 tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 vaníliás cukor (nád)
1 teáskanál sütőpor (foszfátmentes)
1 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, szilva, áfonya, stb.)
5 dkg csokoládé (magas kakaótartalom, max. 70%)
5 dkg dió, vagy mandula
1 db citrom reszelt héja

1. vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket, a csokit és a magva(ka)t
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki az őzgerinc formát
3. keverjük habosra a tojást a cukorral, vaníliás cukorral és a vajjal
4. keverjük össze egy másik tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, felszelt aszalt gyümölcsöket, csokit, magvakat és reszeljük bele a citromhéjat
5. a tojásos keveréket öntsük a liszteshez és keverjük össze alaposan
6. terítsük el a kivajazott, lisztezett formában a masszát és a 2. pontban írt hőfokon süssük aranybarnára 30-35 perc alatt (tűpróba!)

Praktikák:
- (nád) porcukorral tálaljuk
- ha kissé ragacsos a tészta, a formába terítést nedves kanállal tudjuk segíteni
- bármilyen magvakkal, aszalt gyümölccsel készíthető
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült