Sárgaborsó főzelék
Írta: Memi
hétfő, január 24, 2011
Érdekes kísérletet végeztem a napokban. Meggyőződésem volt, hogy a sárgaborsót nem kell beáztatni felhasználás előtt, csak alaposan meg kell mosni. Így is jártam el...
Végül megfőtt, nagyon finom lett, csak a főzési időt kissé megnövelte :-)
Végül megfőtt, nagyon finom lett, csak a főzési időt kissé megnövelte :-)
SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 4 személyre (egészségesebb összetevők)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél, v. 1 teáskanál őrölt babér
2 evőkanál olívaolaj
tört bors
csipet só (természetes, nem finomított)
1. beáztatjuk egy éjszakára a sárgaborsót
2. hagymákat megtisztítjuk és apróra kockázzuk
3. az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát
4. leöntjük a vizet a sárgaborsóról és a hagymára tesszük
5. felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd fűszerezzük (babérlevél, csipet só, tört bors) és résnyi helyet hagyva fedő alatt főzzük
6. az elfőtt vizet pótolva puhára főzzük a sárgaborsót (nem sűrítjük, magától is beton keménységűre tud sűrűsödni)
Praktikák:
- lehet bele karikázni kolbászt, vagy hozzáadni egy kis füstölt húst (óvatosan a sózással!)
- ha túl hígnak tűnik (amint kihűl ez nem lesz így, de ha mégis) turmixoljunk bele a főzelékbe botmixerrel
- lehet bele karikázni kolbászt, vagy hozzáadni egy kis füstölt húst (óvatosan a sózással!)
- ha túl hígnak tűnik (amint kihűl ez nem lesz így, de ha mégis) turmixoljunk bele a főzelékbe botmixerrel