Lencseleves indiai módra
Írta: Memi
szombat, január 15, 2011
Ez a leveske egy vadonatúj próbálkozás eredménye és annyira ízletes, hogy nehezen öntöm szavakba. Ki kell próbálni újra és újra, sőt, szokásomtól eltérően olyat javaslok, amit még soha: csempésszünk bele néhány karika kolbászt. Hmmm..., de jó, hogy van még egy adaggal a hűtőben :-)
Az alap recept hagyományos lencsével készül, azonban már jó ideje szerettem volna kipróbálni a közelünkben nyílt helyes, kedves zöldséges boltocskában kiszemelt vöröslencsét.
Itt volt a remek alkalom.
Egyetlen huncutság azonban van a receptben, ha hagyományos lencsével készítjük, pont fordított sorrendben kell megfőzni az alapanyagokat, mivel a vöröslencse 15 perc alatt megfő, ami a hagyományos lencsének cseppet sem elegendő. Sebaj, elmesélem mindkettő készítését.
Az alap recept hagyományos lencsével készül, azonban már jó ideje szerettem volna kipróbálni a közelünkben nyílt helyes, kedves zöldséges boltocskában kiszemelt vöröslencsét.
Itt volt a remek alkalom.
Egyetlen huncutság azonban van a receptben, ha hagyományos lencsével készítjük, pont fordított sorrendben kell megfőzni az alapanyagokat, mivel a vöröslencse 15 perc alatt megfő, ami a hagyományos lencsének cseppet sem elegendő. Sebaj, elmesélem mindkettő készítését.
VÖRÖSLENCSELEVES INDIAI MÓDRA 4 személyre (egészségesebb összetevők)
25 dkg vöröslencse
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db (kisebb) zeller (lehet 3-4 zsenge, vagy 1 nagyobb halványító zellerszár is)
3 db paradicsom
2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál friss koriander (lehet őrölt is)
só (természetes, nem finomított)
csipet bors
1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk, a sárgarépát, a fokhagymát (és ha zellerszárat használunk) karikázzuk
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. tegyük a hagymára a köményt, (a koriandert, ha őröltet használunk) és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
4. tegyük a hagymára a felaprított paradicsomot és a fokhagymát és forgassuk össze
5. adjuk hozzá a többi zöldséget (a vöröslencse kivételével) és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 1,2-1,5 l, edényfüggő) és (kevés) sóval ízesítsük
6. fedő alatt főzzük addig, amíg majdnem fogkemény lesz a sárgarépa, ekkor adjuk hozzá a vöröslencsét és főzzük tovább 15 percig
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. tegyük a hagymára a köményt, (a koriandert, ha őröltet használunk) és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
4. tegyük a hagymára a felaprított paradicsomot és a fokhagymát és forgassuk össze
5. adjuk hozzá a többi zöldséget (a vöröslencse kivételével) és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 1,2-1,5 l, edényfüggő) és (kevés) sóval ízesítsük
6. fedő alatt főzzük addig, amíg majdnem fogkemény lesz a sárgarépa, ekkor adjuk hozzá a vöröslencsét és főzzük tovább 15 percig
LENCSELEVES INDIAI MÓDRA 4 személyre (egészségesebb összetevők)
25 dkg lencse
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db (kisebb) zeller (lehet 3-4 zsenge, vagy 1 nagyobb halványító zellerszár is)
3 db paradicsom
2 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál friss koriander (lehet őrölt is)
só (himalája)
bors
1. áztassuk be a lencsét egy éjszakára
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk, a sárgarépát, a fokhagymát (és ha zellerszárat használunk) karikázzuk
3. az olivaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
4. tegyük a hagymára a köményt, (a koriandert, ha őröltet használunk) és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
5. adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt főzzük
6. ha már forr a leves, adjuk hozzá a többi zöldséget és (kevés) sóval ízesítsük
7. kis-közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek fogkeményre puhulnak
2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk, a sárgarépát, a fokhagymát (és ha zellerszárat használunk) karikázzuk
3. az olivaolajon pároljuk üvegesre a hagymát (pici sóval könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
4. tegyük a hagymára a köményt, (a koriandert, ha őröltet használunk) és a borsot (nagyon kellemes ízt kap az olajon pirítástól a fűszer, azonban vigyázzunk, ne égessük meg)
5. adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt főzzük
6. ha már forr a leves, adjuk hozzá a többi zöldséget és (kevés) sóval ízesítsük
7. kis-közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek fogkeményre puhulnak
Praktika:
- sűrű típusú leves, mivel a vöröslencse, ha megfő "szétesík", szükség esetén víz hozzáadással lehet higítani
- érdemes az ételeket óvatosan sózni, mivel forrón nem érződik a valódi "sóssága", ha szükséges, utólag lehet sózni (ügyelve arra, hogy nem a só adja az ételek ízét!)
- sűrű típusú leves, mivel a vöröslencse, ha megfő "szétesík", szükség esetén víz hozzáadással lehet higítani
- érdemes az ételeket óvatosan sózni, mivel forrón nem érződik a valódi "sóssága", ha szükséges, utólag lehet sózni (ügyelve arra, hogy nem a só adja az ételek ízét!)