Kókusztejes garnélaleves

Írta Memi péntek, április 27, 2012 Nincs hozzászólás
Korábban az egyik hipermarketben akciós volt a friss, egész garnéla, így hazajött velünk 2 kicsi adag. Bekerült a fagyasztóba és várta a sorsát.

Eredetileg valamilyen tésztaételt terveztem, de felfedeztem a kamrában egy doboz kókusztejet, amit elrejtettem, "jó lesz ez még valamikor" jelszóval... Jó volt bizony, rögtön eszembe jutott, hogy lehetne belőle garnélaleves.

Érdemes néha körülnézni a különlegesebb hozzávalókat kínáló pultokon, ez a leves összesen 8 db kisebb garnélából készül, mely alig pár száz forint volt és igazán különleges étel lett belőle, nem feltétlenül drágán...

Nagyon finom leves, akár ünnepi ételként is megállja a helyét :-)


KÓKUSZTEJES GARNÉLALEVES  4 személyre

15 dkg nyers egész garnéla
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kicsi zellergumó
2 szál újhagyma
1 db közepes chili paprika
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehér bor
1 csipet kurkuma
400 ml kókusztej
3-4 evőkanál olívaolaj (extra szűz) 
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors

tálaláshoz:
1 szál újhagyma

1. tisztítsuk meg a zöldségeket és szeljük közel egyforma nagyságúra (turmixolni fogjuk, így csak az a fontos, hogy a főzési idő miatt egyforma darabok legyenek)
2. pucoljuk meg a garnélát, a húst és a páncélt is tegyük külön félre 
3. az olajon pirítsuk meg a rákpáncélt, a hagymákat, a répákat, a zellert, aprítsuk rá a chilit, majd öntsük fel a borral és hagyjuk pár másodpercig forrni
4. öntsük fel a zöldségeket annyi vízzel, hogy ellepje és fűszerezzük (kurkuma, só, bors), majd főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak
5. vegyük ki a rákpáncélokat és botmixerrel pürésítsük (ha összetöredeztek főzés közben a páncélok, szűrjük át a levest pürésítés után), majd öntsük bele a kókusztejet és forraljuk össze
6. ha felforrt a kókusztejjel a leves, zárjuk el a hőt alatta és dobjuk bele a megtisztított rákfarkakat (ekkor még elég forró a leves a húsnak, de nem lesz rágósan túlfőtt) 
7. tálalható önmagában, vagy friss fűszernövényekkel

Praktikák:
- tálalásnál karikázott újhagymával, vagy aprított zellerlevéllel tálaljuk     
- aki teljesen sima krémlevest szeretne, a pürésítés után szűrje át egy szűrőn a leves, majd utána forralja össze a kókusztejjel


Napi útmutató: "Semmi sem állandó, csak a változás maga." Hérakleitosz