Sütőtök tócsi

Írta: Memi vasárnap, október 23, 2011
A tócsi alapvetően olajban, vagy zsírban kisütött, lisztelt elkevert, reszelt, nyers krumpli, azonban ahogyan az elnevezése (pl, tócsi, tócsni, lapcsánka, cicege, macok, prósza, stb), úgy az elkészítése is tájanként eltér.

Nálunk sokáig nagy kedvenc volt, az utóbbi időben azonban valahogy elfelejtődött, mígnem a sütőtökszezon közepén egyre merészebben feszegetem a határokat, készült már sok-sok minden eme gyönyörűséges zöldséggel, most pedig itt a sütőtök tócsi :-)


SÜTŐTÖK TÓCSI 4 személyre

50 dkg tisztított sütőtök
50 dkg burgonya
2 gerezd fokhagyma
10-15 dkg zabpehelyliszt
só (nem finomított, természetes)
tört bors
olaj a sütéshez

1. mossuk meg és pucoljuk meg (magházától és héjától) a sütőtököt és pucoljuk meg a burgonyát
2. a tisztított sütőtököt és burgonyát reszeljük le durvára (tökreszelővel)
3. adjuk a zöldségekhez az apróra zúzott, vagy lereszelt fokhagymát és sóval, borssal ízesítsük
4. apránként adagolva keverjük a masszába a lisztet addig, amíg formázhatóan ragacsossá válik
5. hevítsük fel a serpenyőt és 2-3 evőkanál olajat
6. kanállal adagolva és a serpenyőben lelapítva süssük a tócsik mindkét oldalát aranybarnára

Praktikák:
- óvatosan fordítsuk meg a tócsikat sütés közben, mert lágy a tészta
- tálalható különféle (szójajoghurt) mártogatókkal

Itt is mi szorgoskodunk: