Teljes kiőrlésű rozsos tönkölykenyér

Írta Memi hétfő, március 21, 2011 2 hozzászólás
Kizárólag teljes kiőrlésű liszteket használok, így eddig főként a dagasztás nélküli kenyereket részesítettem előnyben, most azonban ismét hadra fogtam a kenyérsütő gép dagasztás programját.
A munka nehezét elvégzi helyettem, nekem csak a gyönyörködés és a dicséret bezsebelése a dolgom.
Szeretnék mindenkit megerősíteni, hogy nem kell semmilyen sima liszttel keverni, szépen megemelkedik akkor is, ha kizárólag teljes kiőrlésű liszttel készítjük.
Íme a tényleg(!) teljes kiőrlésű kenyér receptje, nagyon finom íze van és 3-4 napig minőségromlás nélkül eltartható :-)

A legutóbbi adagból elcsentem egy zsemle méretű darabot és sütöttem vacsorára egy pizzát (a feltét, ami éppen volt a hűtőben: 2 fej gomba, fél lilahagyma, egy marék bébispenót, egy darabka trappista).

TELJES KIŐRLÉSŰ ROZSOS TÖNKÖLYKENYÉR

500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csomag szárított élesztő
450 ml víz
2,5 teáskanál só (természetes, nem finomított)
1 teáskanál cukor (nyers nád)

1. tegyük a kenyérsütő gépbe a vizet, majd a szárazanyagokat és a dagasztás programmal készítsük el a tésztát (ha kézzel készítjük, először 1 dl langyos vízben a cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd gyúrjuk össze a tésztát és kelesszük duplájára meleg helyen, fóliával letakarva, hogy ne száradjon ki)
2. ha kész a kelesztés formázzunk kenyeret (már NE gyúrjuk át mégegyszer) és tegyük tepsire, vagy kenyérsütő formába, vágjuk be a tetejét és hagyjuk pihenni meleg helyen 20 percet
3. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és süssük meg a kenyeret (40-45 perc)












Praktika:
- lehet a tésztából más péksüteményt is formázni
- tehetünk a tésztába fűszereket és lehet csak tönköly lisztből is készíteni

Napi útmutató: "Nem az a tény tesz boldoggá, hogy mid van, ki vagy, hol vagy, mit csinálsz - csakis az, hogy mit gondolsz minderről." Dale Carnegie