Cukkini fasírt

Írta Memi hétfő, november 08, 2010 5 hozzászólás
Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon ritkán eszem húst. Egyszerűen azért, mert nem kívánom, nem igazán szeretem.
Ennek ellenére vannak olyan ételek, amelyeket szívesen megennék, azonban csak húsból lehet elkészíteni, legalábbis eddig ezt gondoltam.
Mert hogy is lehetne steak-et készíteni, mondjuk padlizsánból, vagy fasírtot cukkiniből?
Egyszerűen! És számomra is meglepő módon a fasírt illata alapján nem is lehet megállapítani, hogy nincs benne husi. Kitűnő önmagában, köretnek, vagy akár főzelék feltétnek is, de még szendvicsbe is el tudom képzelni.

CUKKINI FASÍRT 10-12 db (egészségesebb összetevők)

50 dkg cukkini
10 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál majoranna1 kávéskanál oregano
1 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű gabonából)
só (természetes, nem finomított)
olaj a sütéshez

1. reszeljük le a cukkinit (tökreszelő, nagyobb lyukon)
2. sózzuk meg a cukkinit és keverjük össze, mindenhol érje a só (kb. 1 evőkanálnyi só kell)
3. egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve
4. ha levet eresztett a cukkini nyomkodjuk ki és öntsük le a levét
5. tegyük hozzá a lisztet és alaposan keverjük össze
6. mélytányérba öntsünk egy nagyobb marék zsemlemorzsát
7. a cukkinis masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk és hempergessük meg a zsemlemorzsában
8. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)
9. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)

Praktikák:
- a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a massza, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)
- az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat
- a képen látható fasírtok teljes kiőrlésű tönköly liszttel készültek

Napi útmutató: "A munkára jutó idő hossza az érzékelésen múlik." E. és J. Hicks