Ír szódás kenyér
Nagyon gyorsan elkészül, élesztőmentes, dagasztást nem igényel, tetszőleges fűszerezéssel megszámlálhatatlan verzióban készíthető és nagyon finom...
ÍR SZÓDÁS KENYÉR 2 személyre
125 g finomliszt
125 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
7 g só (természetes, nem finomított)
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
10 g sütőpor (foszfátmentes)
200 ml víz
1 teáskanál friss, facsart citromlé
1. gyújtsuk be a sütőt 200 fokra
2. mérjük ki és keverjük össze egy keverőtálban a száraz összetevőket (lisztek, só, szódabikarbóna, sütőpor)
3. mérjük ki a vizet és adjuk hozzá a citromlevet, majd 2/3-át öntsük a szárazanyagokhoz és kanállal keverjük össze, miközben a maradék vízből fokozatosan adjunk hozzá annyit, amennyit a tészta felvesz (ragacsos, lágy, de nem folyékony massza a cél)
4. borítsuk a keveréket alaposan lisztezett felületre, szórjuk meg liszttel a tésztát is és határozott, de óvatos, enyhe nyomással alakítsunk cipó formát (ha sokat formázzuk, gyúrjuk ezt a fajta tésztát, akkor kevésbé tud megemelkedni)
5. béleljük ki sütőpapírral a tepsit és óvatosan emeljük át a kenyeret (ha ír kenyér formát szeretnénk, akkor lisztbe mártott hablapáttal nyomjuk be a közepét lóhere alakban)
6. tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe és süssük a kenyeret ropogós aranybarnára 20-25 perc alatt
Praktikák:
- a képen látható változat sima és édeskömény maggal készült, de bátran kísérletezhetünk magvakkal, szárított fűszerekkel,
- ha 4 személyes adagot szeretnénk, akkor duplázzuk meg az összetevők mennyiségét és emeljük meg a sütési időt 30-35 percre,
- süthetjük hagyományos formakenyér alakra is, béleljünk ki sütőpapírral egy kenyérformát és a hengerre formázott tésztát abba tegyük