Egyben sült töltelék (hús- és tojásmentes, vegán)

Írta Memi hétfő, november 29, 2021 Nincs hozzászólás

Avagy ahogy nálunk hívják töltike. 

Alapétele az ünnepeknek, általában bécsi krumplisaláta készül mellé, de kísérte már burgundi gombamártás krumplipürével is és ha előző napokban elkészítjük hozzá a szejtánt akkor pillanatok alatt összeállítható.

Ha tud egy éjszaka hűtőben pihentetni, akkor szebben szeletelhető akár főételnek, akár szendvicsbe is.

EGYBEN SÜLT TÖLTELÉK (hús- és tojásmentes, vegán)

 1 adag szejtán (vagy 1 zacskó szója/borsó granulátum*)

1 nagyobb sárgarépa

2-3 szelet kenyér

4-5 szárított shitakee gomba (lehet barna csiperke)

1-2 gerezd fokhagyma

só (természetes, nem finomított)

tört bors

friss, vagy szárított fűszerek: petrezselyem, zsálya,

zellerzöld, snidling, rozmaring és kakukkfű

1 evőkanál olvadt kókuszzsír (kökuszolaj) + a kenéshez

2-3 evőkanál zsemlemorzsa

2-3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1. késes aprítóval "daráljuk" le a szejtánt (vagy áztassuk be a granulátumot, majd alaposan nyomkodjuk ki) tegyük kevés vízbe a kenyeret, amíg megszívja magát és öntsük le forró vízzel a szárított gombát

2. kis lyukú reszelővel reszeljük a répát és a fokhagymát a darálmányhoz, nyomkodjuk ki a kenyeret, morzsoljuk apró darabokra a keverékhez és szeljük hozzá a gombát

3. sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük (petrezselyem, zsálya, zellerzöld, snidling, rozmaring, kakukkfű) és adjuk hozzá az olvadt kókuszzsírt (olajat), a zsemlemorzsát és a teljes kiőrlésű tönkölylisztet, majd kézzel keverjük össze alaposan (kóstoljuk meg, hogy elegendő-e a fűszerezés, egy kicsit tompul sütés után)

4. béleljünk ki sütőpapírral egy kényérsütő formát, kenjük meg a belsejét is olajjal, majd tegyük bele a masszát, alaposan nyomkodjuk, tömörítsük le és a tetejét is kenjük meg egy kis olajjal

5. 180 fokos sütőben süssük aranybarnára 40-45 perc alatt

*Praktikák:

- ünnepi alkalmakkor fel lehet dobni gesztenyével töltött aszalt szilvával, amit a massza közepébe érdemes tenni (fele masszát belenyomkodjuk a sütőedénybe, az aszalt szilvák közepébe belenyomunk egy szem főtt gesztenyét és a massza másik felével beborítjuk az egészet)

- ha nem cél az alacsony hisztamin tartalom, vagy a mentesség, akkor piríthatunk bele hagymát is, illetve akkor készíthető szója, vagy borsó granulátummal is

- alacsony hisztamin tartalomhoz a kókuszolaj helyett használható szűz olíva-, vagy hidegen sajtolt repceolaj is

- füstölt és csemege őrölt papríkával készíthető belőle egyben sült vegán fasírt