Svéd (mandula) diótorta

Írta: Memi hétfő, március 10, 2014
Bizony, nem is svéd, nem is mandula, de kísértetiesen hasonlít arra a bizonyos kedvelt tortára. 

Szülinapi ebéd menüt állítottam össze, a kapros gombaleves és a töltött canelloni már befutó volt, amikor a desszerthez értem. Biztos voltam benne, hogy az egyik kedvenc, a Sacher torta lesz a zárás, így elkezdtem nézegetni a neten a bevált beszerzési források heti kínálatát. És ezzel borult is, mivel megláttam a svéd mandulatorta dobozát... 

Elérkezett az elkészítés..., ja, hogy nincs itthon mandula, sebaj, dió van, úgy is jobban szeretjük.
A torta nagyon finom, biztosan bekerül az ünnepi desszertek közé.

A tésztája egy kicsit rakoncátlan, amennyire könnyű elkészíteni, annyira óvatosan kell bánni vele, mert könnyen törik, de akkor sincs baj, mert a krémmel remekül össze lehet illeszteni. Ha maradnak a tésztában nagyobb dió darabok, akkor nehezebb szépen kettévágni, így érdemes odafigyelni a darálásnál. Ráadásul tejmentes és gluténmentes a recept.


SVÉD (MANDULA) DIÓTORTA 23 cm-es formára

tészta:
4 db tojásfehérje (bio-, vagy szabadtartású)
25 dkg darált dió
10 dkg cukor (nyers nád)

krém:
4 db tojássárga (bio-, vagy szabadtartású)
10 dkg cukor (nyers nád)
3 dkg keményítő
2,5 dl víz
1 db citrom héja (kezeletlen)
3 teáskanál citromlé (frissen facsart)
1/2 tonkabab -opcionális

1. a tésztához válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét a cukorral verjük habbá, majd keverjük hozzá a diót
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), béleljük ki sütőpapírral a tortaformát (vagy olajozzuk, lisztezzük ki), öntsük bele a diós masszát és süssük aranybarnára 30-35 percig
3. amíg sül a tészta, készítsük el a krémet, egy lábosban keverjük össze alaposan a tojássárgákat a cukorral, a keményítővel, a vízzel, reszeljünk bele egy kevés tonkababot és a citrom héját, majd adjuk hozzá a citrom levéből 3 teáskanállal
4. kis lángon folyamatosan kevergetve főzzük a krémet amíg besűrűsödik (ha túl sűrű, főzzünk még hozzá kevés vizet)
5. várjuk meg, amíg a tészta teljesen kihűl, óvatosan vágjuk ketté, majd az alsó részt kenjük meg a krém felével, várjunk 15-20 percet, hogy kissé megszívja magát a tészta, majd tegyük a tetejére a felső lapot, kenjük meg a torta oldalát és a tetejét a maradék krémmel, majd szórjuk meg darált dióval
6. tálalásig hűtőben tároljuk

Praktikák:
- eredetileg nincs a krémben citrus, de a torta édességéhez és a dió ízéhez nagyon jól illik
- a tésztát érdemes finomra darált dióból készíteni, így könnyebben szelhető
- természetesen mandulával is készíthető