Zöldséges szamósza (samosa)

Írta Memi szombat, november 05, 2011 2 hozzászólás
A szamósza indiai eredetű, mindenféle pikáns töltelékkel töltött, bő zsiradékban kisütött tésztabatyu. Lehet készíteni gyúrt tésztából, de most a gyorsabb verziót, a réteslapot választottam...

A kiinduláshoz Sanyi Séf receptjét tanulmányoztam (itt a hajtogatást is meg lehet nézni), majd megszületett a saját verzió, nemes egyszerűséggel, amilyen zöldséget találtam a kamrában, az lett a töltelék :-)

A fűszerezést (is) természetesen tetszőlegesen lehet változtatni, érdemes azonban az indiai ízvilágot követni...

ZÖLDSÉGES SZAMÓSZA 6 db

4 réteslap (teljes kiőrlésű tönköly)
1 kg krumpli
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
4 db gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál lestyán
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál curry
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj és olaj a sütéshez

1. a zöldségeket tisztítsuk meg, a krumplit és a répákat kockázzuk fel, majd enyhén sós vízben főzzük puhára
2. a vöröshagymát szeljük apróra, 1-2 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a reszelt, vagy apróra szelt fokhagymát és a felaprított gombát, majd pároljuk, amíg a gomba megpuhul
3. ha a krumpli és a répák megfőttek, szűrjük le, és villával törjük össze, majd keverjük hozzá a megpárolt gombát és fűszerezzük
4. kettesével kihajtogatjuk a réteslapokat és hosszában harmadoljuk, így 6 db két egymáson fekvő csíkot kapunk
5. mindig egy kétlapos csíkkal dolgozzunk, a töltést a lenti képsor mutatja, ha elkészült a batyú, kenjük meg a széleket vízzel (összeragasztja, nem engedi ki a tölteléket)
6. ha elkészültek a batyuk, forró olajban pár másodperc alatt süssük aranybarnára


Praktikák:
- más töltelékkel és fűszerekkel is készíthető
- a hajtásnál ügyeljünk a sarkokra, jól zárjanak, ha bekentük vízzel, nyomjuk össze a sarkokat