Gombakrémleves fűszeres sajtos gombóccal

Írta: Memi csütörtök, november 17, 2011
Amint beköszönt a hűvösebb idő, megérkeznek hozzánk a krémlevesek. Szinte minden számomra ismert és elérhető zöldségfélét próbáltam már így elkészíteni, a gomba mégis valahogy kimaradt...

A zöldségkészletet leltározva megtaláltam pár szem gombát, melyet melegszendvicshez gondoltam félretenni, azonban győzött a kíváncsiság és egy mesésen finom leves lett belőle.

Érdemes elkészíteni hozzá a fűszeres sajtgombócot, nagyon jól harmonizálnak az ízek :-)


GOMBAKRÉMLEVES FŰSZERES SAJTOS GOMBÓCCAL (egészségesebb összetevők)

leves:

30 dkg barna csiperke
2 db (közepes) burgonya
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított petrezselyem1 teáskanál szárított borsikafű
1 teáskanál szárított lestyán
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj (extra szűz)

gombóc:

5 dkg sajt -lehet füstölt
2,5 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
1 teáskanál tejföl
1 csipet szerecsendió
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
só (természetes, nem finomított)
tört bors

1. tisztítsuk meg a zöldségeket és a burgonyát, sárgarépát, vöröshagymát kockázzuk fel, a gombát és a fokhagymát szeleteljük (igazából nincs is jelentősége, turmixolni fogjuk a levest, a fontos, hogy a keményebb zöldségek közel egyforma darabok legyenek, hogy azonos főzési idő legyen elegendő)
2. 2-3 evőkanálnyi olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, adjuk hozzá a feldarabolt burgonyát és sárgarépát, majd néhány percnyi pirítás után a fokhagymát és a gombát
3. forgassuk össze a zöldségeket, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
4. ízesítsük és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd botmixerrel pürésítsük
5. amíg a zöldségek főnek, készítsük el a gombócot, reszeljük le finom reszelőn a sajtot, adjuk hozzá a tejfölt és a megmosott (külön tálban felütve ellenőrzött) tojást, keverjük össze, majd a liszttel és a fűszerekkel keverjük össze csomómentesre (tegyük be a hűtőbe, amíg a főzővíz felforr)
6. tegyük fel melegedni a kifőző vizet, majd, ha forr, vegyük ki a hűtőből a gombóc masszáját és enyhén nedves kézzel formázzunk teáskanál adagú gombócokat, melyeket lobogva forró vízben főzzünk meg kb. 8-10 perc alatt (ellenőrizhetünk egy gombócot félbevágva, hogy átfőtt-e)

Praktikák:
- ha rendelkezésre áll, természetesen friss fűszer növényeket érdemes használni
- a pürésítés után lehet még állítani a sűrűségét, ha túl sűrű, vízzel forraljuk össze


Itt is mi szorgoskodunk: