Sütőtökös zellerkrémleves (laktóz- és gluténmentes)

Írta Memi vasárnap, február 21, 2016 Nincs hozzászólás
Eredetileg csak zellerkrémlevesnek indult, de a termetes sütőtökből maradt egy darabka...

A fűszerezés számtalan variációt eredményez, most nálam a szárított medvehagyma a sláger, amit fillérekért találtam az egyik áruház gyógynövényes polcán, így mindig tudok belőle készletezni. 


SÜTŐTÖKÖS ZELLERKRÉMLEVES 4 személyre

80 dkg körüli zellergumó
50 dkg körüli tisztított sütőtök
1 nagyobb fej vöröshagyma
3-4 erezd fokhagyma
2 teáskanál (szárított) medvehagyma
2 teáskanál (szárított) lestyán
só (természetes, nem finomított)
tört bors
3-4 evőkanál hidegen sajtolt olaj

1. tisztítsuk meg a zöldségeket és a fokhagymán kívül aprítsuk fel közel azonos darabokra (főzési idő egységes legyen)
2. a vöröshagymát pirítsuk meg az olajon, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, majd a felaprított zöldségeket és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi
3. fűszerezzük és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd botmixerrel pürésítsük (ha túl sűrű, adjunk még hozzá vizet)

Praktikák:
- ízlés szerint változtatható a fűszerezés (petrezselyem, szerecsendió, kakukkfű, babér, kurkuma, stb.) 
- önmagában is krémes és sűrű, semmilyen "adalékot" pl. krumpli, tejszín nem igényel

Napi útmutató: "Az élvezet mindig valami rajtad kívül álló dologból származik, míg az öröm a bensődből fakad." E. Tolle