Bécsi "lúgos" perec (tej- és tojásmentes)

Írta Memi péntek, október 16, 2015 Nincs hozzászólás
A multiplexes "bécsi" perec után itt a jellemzőbb bécsi perec változat, ami sokkal finomabb, mint amennyi munkát igényel. 

Kiváló reggeli, vacsora, kirándulótárs, sörkorcsolya, vagy kísérője bármilyen krémlevesnek.

BÉCSI LÚGOS PEREC 10 db

tésztához:
300 g liszt (tönköly fehér)
8 g só (természetes, nem finomított)
25 g cukor (nyers nád)
1 cs porélesztő
180 g kézmeleg víz
10 g olívaolaj (extra szűz)

vízfürdőhöz:
1,5 l víz
2 evőkanál szódabikarbóna

1.  mérjük ki a tészta hozzávalóit és gyúrjunk lágy, enyhén ragacsos tésztát, majd lefedve kelesszük duplájára (30-45 perc)
2. ha megkelt a tészta, osszuk 10 egyenlő részre, melyek mindegyikéből formázzunk gombócot és fedjük le a kelesztő tállal, vagy egy konyharuhával
3. tegyük fel melegedni a vízfürdőhöz a szódabikarbónás vizet, majd gyújtsuk be a sütőt 200 fokra
4. formázzuk meg az első tésztagombócot (a többi maradjon fedve), sodorjunk kb. 50 cm-es csíkot úgy, hogy a tészta középrészén kissé ducibb legyen, a végeinél pedig vékony, majd a végeket egymás előtt keresztezve alakítsuk ki a perec formát
5. ha lobogva forr a víz, egyesével, óvatosan csúsztassuk bele a vízbe a pereceket és 30 másodpercig főzzük, majd lecsepegtetve tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
6. a 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük aranybarnára a pereceket, majd hagyjuk a tepsin kihűlni

Praktikák:
- enyhén édeskés a tészta, ízlés szerint fürdő után, sütés előtt meg lehet szórni nagy szemű sóval
- a perecek mérete tetszés szerint változtatható

Napi útmutató: "Összpontosítsd figyelmedet a mostra..." E. Tolle