Pikáns gombakrémleves (tej-, liszt-, cukor- és tojásmentes)

Írta Memi hétfő, február 09, 2015 Nincs hozzászólás
Finom, krémes, tartalmas…
Olívabogyós, póréhagymás pogácsa készült mellé, így ebédre önmagában is elég volt…

Ha friss shiitake gombához jutunk, azzal is remek, egyéb esetben marad a szárított.
(*) Szárított gomba felhasználását mindig egy alapos mosással kezdjük, mivel szárítás előtt nincs lehetőség túlzott tisztításra, lehet benne piszok, föld, stb.
Ha alaposan megmostuk a szárított gombát, mehet rá a forrásban lévő víz és hagyjuk benne, amíg megpuhul.
(**) Az áztató vizet tegyük félre, fel tudjuk használni a leveshez, de ügyeljünk arra, hogy óvatosan öntsük, ne keveredjen fel, mert az alján leülepszik a gombából kiázott szennyeződés, így nem kerül az ételbe.


PIKÁNS GOMBAKRÉMLEVES (tej-, liszt-, cukor- és tojásmentes) 4 személyre

50 dkg csiperke (fehér, vagy barna)
8-10 szem szárított shiitake gomba
3 db sárgarépa
1 db kicsi zellergumó és zöldje
1 db közepes krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj (hidegen sajtolt, extra szűz)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
csipet szerecsendió (frissen reszelt)
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál  chili pehely (1,5-2 cm)

1. áztassuk be a shiitake gombát a bevezetőben írtak figyelembevételével (*)
2. tisztítsuk meg a csiperkét a szennyeződéstől (nem kell megpucolni, hogy szép, friss) és pucoljuk meg a többi zöldséget, majd aprítsuk fel (a zellerzöldet tegyük félre)
3. olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a felaprított sárgarépát, zellergumót, krumplit, majd kissé pirítsuk le
4. tegyük hozzá a gombát, adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi a zöldségeket
5. szedjük ki az áztató vízből a shiitake gombákat, szeljük vékony szeletekre, majd a levet óvatosan öntsük a leveshez (**)
6. amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsük a levest, ha túl sűrű, adjunk még hozzá vizet, ízlés szerint (egy kissé még besűrűsödik, ha hűl)
7. aprítsuk finomra a zellerzöldet és a szeletelt shiitakeval együtt adjuk a leveshez, majd forraljuk össze

Praktikák:
-    vegyes gombából és shiitake nélkül is finom
-    tartsuk be a bevezetőben írtakat szárított gomba használata esetén, másképp ropogni fog a leves
-    érdemes készíteni hozzá egy kis pogácsát

Napi útmutató: „A sors lehetőség. A választás az, amihez kezdesz vele.” K. R. Hafer