Füstös chili chutney

Írta Memi szerda, október 17, 2012 Nincs hozzászólás
Sok gasztro oldalon chili lekvárként lehet találkozni hasonló finomsággal, mi azonban inkább a chutney (csatni) névvel illettük. A chutney eredetileg az ázsiai és indiai konyhák jellemzője, általában sűrű, fűszeres zöldség-, vagy gyümölcskrém. Ma már számtalan verzióban és textúrával létezik, azonban szinte mindegyikre jellemző a kellemesen édeskés és intenzíven fűszeres aroma.

Egy biztos, akárhogyan hívjuk, elképesztő finom (és erős) még egy egyszerű vajas pirítóssal is :-)

És, hogy miért is csíp ez az apró teremtmény?
Az oka a paprikafélékben megtalálható kapszaicin nevű anyag, amely a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyán. A kapszaicin mennyiségét a Scoville-skála méri. Érdekességképp a zöldpaprika 0, az enyhén csípős magyar paprikák 500-1.000, az erősen csípős magyar paprikák 1.500-2.500, a jalapeno 2.500-8.000, a cayenne 30.000-50.000, a thai 50.000-100.000 között és a világ legerősebb típusa Dorset Naga 1.400.000 körül van... Utóbbihoz receptjavaslatunk egyelőre nincs :-)


FÜSTÖS CHILI CHUTNEY 3 dl

1/2 kg érett, de keményebb paradicsom
(vagy 0,5 l paradicsompüré)
4 db chili, nálam az alábbiak voltak:
- 1 db füstölt cayenne (7-8 cm)
- 2 db szárított cayenne (5-6 cm) magozva
- 1 db szárított thai sárkány (2-3 cm)
2 dkg cukor (nyers nád)
2 evőkanál fehér balzsamecet
1 gerezd fokhagyma
3 db borókabogyó
csipet só (nem finomított)

1. tegyünk fel forrni vizet, mossuk meg alaposan a paradicsomot, majd a bőrén vágjunk egy X alakot (1-2 mm mélyen elég) és tegyük a forrásban lévő vízbe
2. amikor a metszésnél elkezd a paradicsom bőre repedni, felpöndörödni, akkor szűrjük le a paradicsomokat és tartsuk egy rövid ideig hideg víz alá, így könnyen meg lehet pucolni őket
3. vágjuk ki a csumarészt és daraboljuk nagyobb kockákra, majd tegyük egy (a turmixolás miatt magasabb falú) lábosba, adjuk hozzá a feldarabolt chiliket, a cukrot, csipet sót, a balzsamecetet, a reszelt fokhagymát és az összetört borókabogyót, majd közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni (ha püréből készítjük, adjunk mindent hozzá és főzzük, amíg elkezd forrni)
4. botmixerrel pürésítsük homogénre és kis lángon főzzük addig, amíg elkezd besűrűsödni (nálam 20-25 perc kellett)
5. szedjük csírátlanított üvegbe és hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk (ha eltevésre készül, zárjuk le fóliával és fedővel, állítsuk fejre 5 percre, majd hagyjuk kihűlni)

Praktikák:
- ez a recept egy kifejezetten erős chili chutney-t eredményez, ha gyengébbet szeretnénk, kevesebb chilit tegyünk bele és mindegyiket kimagozva
- egyféle típusú chiliből is készíthető, füstölt nélkül is


Napi útmutató: "Az emberek boldogtalansága gyakran fakad a kétségbeesett próbálkozásból, hogy olyasmit befolyásoljanak, ami nem tőlük függ." Guillaume Musso