Édes leveles sütemények

Írta Memi kedd, november 30, 2010 2 hozzászólás
Szélsebesen közelednek az ünnepek, sokunk legkedvencebb időszaka az évnek. Elkezdődnek a vállalati, baráti összejövetelek és megindul a vendégjárás családon belül is, ezzel egyenes arányban szaporodnak a teendők.
Az ünnepi készülődést, ráhangolódást megkönnyítendő, hoztam egy nagyon gyorsan és számtalan variációban elkészíthető édes süteménycsokrot, ráadásul nagyobb tételben is gyorsan lehet vele dolgozni.
Nálam jelen esetben a baracklekváros-diós kifli, a szilvalekváros hasé és a kakaós mini tekercs lett a befutó, de mehet bele bármilyen lekvár, mák, gesztenye, stb...
A töltelék változatainak száma korlátlan, csak fantázia és spejz tartalom függő :-)

ÉDES LEVELES SÜTEMÉNYEK 16-20 db (egészségesebb összetevők)

1 csomag leveles tészta
1 db tojás a kenéshez (bio, vagy szabadtartású)
- baracklekváros-diós:
2 dkg dió darálva
2 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
4 teáskanál baracklekvár (házi)
- szilvalekváros:
4 teáskanál szilvalekvár (házi)
- kakaós:
4 teáskanál cukrozott kakaó (nád porcukorral elkevert karobpor)

1. felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből a tésztát az útmutató szerint
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és béleljük ki sütőpapírral a tepsit
3. ha nem gyárilag kinyújtott tésztával dolgozunk, nyújtsuk az útmutató szerinti és osszuk annyi részre, ahány különböző ízesítést szeretnénk készíteni
4. vágjuk ki a mintákat:
- kiflihez négyzetet, majd átlósan kettévágva háromszöget
- haséhoz téglalapot, amelyet félbehajtva négyzetet készítünk
- csigához szélesebb téglalapot
5. töltsük meg a kívánt töltelékkel (és állítsuk össze a formát):
- darált diót keverjük össze a cukorral, a baracklekvárral kenjük meg a kiflit és szórjuk meg a diós keverékkel (a leghosszabb oldaltól tekerjük fel és kifli alakban fordítsuk össze a végeket)
- a szilvalekvárt tegyük a téglalap egyik oldalának közepére (összehajtva a négyzet közepére jusson a töltelék)
- a kakaóval szórjuk meg a széles téglalapot, tekerjük fel és vágjuk fel 2-3 cm-es darabokra
6. a felvert tojással kenjük meg a süteményeket (ekkor -igény szerint- megszórhatjuk kívül is)

Praktikák:
- termékenként eltérő a csomagolás (gyárilag kinyújtott, sütőpapírra tekert, darabolt, stb.), mindig az útmutatót követve készítsük elő a tésztát a felhasználáshoz
- a tojással kenés elhagyható, ez esetben kissé világosabb marad a tészta és nem díszíthető a felülete szórással

Napi útmutató: "Becsüld meg teljesítményeidet!" Doreen Virtue