Laskagomba pörkölt, avagy a vegán "pacal"

Írta: Memi szombat, június 06, 2015
Kinézetre megtévesztő, ízre meggyőző...

VEGÁN PACAL 4 személyre

50 dkg laska gomba
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db (csípős) paprika
2 evőkanál paradicsompüré
2 teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál majoránna
3 babérlevél
1/2 teáskanál köménymag
só (természetes, nem finomított)
tört bors
4-5 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

1. tisztítsuk meg a hagymákat, a vöröshagymát szeljük apró kockákra, mossuk meg a gombát és szeljük 0,5-1 cm-es csíkokra, kockázzuk fel a paradicsomot és a paprikát
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, hintsük rá a pirospaprikát, pár másodpercig kevergetve pirítsuk, majd adjuk hozzá a felaprított paradicsomot és paprikát
3. öntsünk hozzá annyi vizet, ami épp ellepi, majd fedő nélkül főzzük addig, amíg besűrűsödik
4. adjuk hozzá a laskát és újra öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, fűszerezzük, majd fedő alatt főzzük, amíg a gomba megpuhul, ekkor keverjük hozzá a paradicsompürét (ha túl sűrű, adjunk hozzá kevés vizet), majd egyszer forraljuk össze

Praktikák:
- tetszőleges körettel (nokedli, tészta, bulgur, kuszkusz, rizs, kenyér) tálaljuk 
- tejföl (ha nem cél a vegán) és savanyúság is jól illik hozzá