Linzer (tojásmentes)

Írta: Memi kedd, július 26, 2011
Mostanában folyamatosan pitét készítek :-) Ha nem tesztelek éppen, akkor a Miele Főzőiskolában készítem, vagy a barátokhoz vendégségbe...

Akármikor kóstoltam a pite alaptésztát, az jutott eszembe, hogy milyen kiváló lenne belőle a lekváros linzer. Ezen meggyőződésemet megerősítette, amikor megkínáltak cukrász által készített, teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült linzerrel, miközben szabadkoztak, hogy óvatosan fogjam merthátugye a liszt miatt porlik (pedig tojást is tartalmaz) és az íze sem a megszokott...

Nos, több sem kellett, a holnapi vendégségbe sütött barackos pite tésztájából lecsaltam egy keveset és leteszteltem a saját ötletemet, jelentem mesés, nem porlik és az íze kiváló :-)
Még mindig kedvenceim a teljes kiőrlésű lisztek :-)

LINZER kiszúró méretétől függően kb. 20 db (egészségesebb összetevők)

tésztához:
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
12,5 dkg vaj
0,5-1 dl víz
1 teáskanál fahéj

töltelékhez:
lekvár tetszés szerint (házi)


1. a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb) a vajjal, majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük 5-10 percre (a gyúrástól felmelegszik és nehezebb nyújtani)
2. ha kissé lehűlt a tészta, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki tepsit
3. nyújtsuk a tésztát 3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki a formákat (lukas közepű és sima fele-fele arányban)
4. a 2. pontban írt hőfokon süssük 8-10 perc alatt aranybarnára, majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a linzereket
5. ha kihűlt a tészta, lekvárral kenjük meg a sima formát, tegyünk rá egy lukas formát, majd a lukba még csepegtethetünk óvatosan kevés lekvárt, ezt ismételjük, amíg a tészta elfogy

Praktikák:
- lehet tenni a tésztába más fűszert is, mézeskalács, szegfűszeg, stb.
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, nádcukorral, házi baracklekvárral készült

Itt is mi szorgoskodunk: