Paradicsomos káposzta gombafasírttal

Írta: Memi csütörtök, február 17, 2011
Igazi menzaebéd a paradicsomos káposzta, valamilyen fasírtnak nevezett gombóccal a tetején, emlékeztek? Ideje, hogy elengedjük azokat az emlékeket és újakat alkossunk.

Íme, itt az egészséges és nem utolsó sorban nagyon finom változat.

PARADICSOMOS KÁPOSZTA 4 személyre (egészségesebb összetevők)

1,5 kg fehér fejes káposzta
20 dkg paradicsompüré (100 %-os)
1 db vöröshagyma
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
3 db babérlevél
1/2 teáskanál őrölt kömény
6-8 szem borókabogyó
3 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
só (természetes, nem finomított)
tört bors

GOMBAFASÍRT 15 db (egészségesebb összetevők)

25 dkg csiperke gomba
15 dkg liszt (teljes kiőrlésű, vagy zabpehelyliszt)
csipet só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 evőkanál petrezselyem
2 marék zsemlemorzsa (tk péksüteményből)
olaj a sütéshez (magas égéspontú)

Káposzta:
1. tisztítsuk meg a hagymát, vegyük le a káposzta felső 1-2 fedőlevelét és a fejet mossuk meg vízzel
2. a hagymát szeljük kockára, a káposztát vékony 5-6 cm hosszú csíkokra (a torzsát ne szeljük bele)
3. az olajon pároljuk meg a hagymát, majd tegyük rá a felcsíkozott káposztát és a babérlevelet, majd ízesítsük kevés sóval, tört borssal és tört borókabogyóval
4. öntsük fel vízzel a káposzta feléig (nem kell több víz, mert a káposzta sokat ereszt), keverjük össze és fedő alatt főzzük
5. kb. 20 perc után elegendő vizet ereszt a káposzta, ekkor ízesítsük a köménnyel és a cukorral, valamint adjuk hozzá a paradicsompürét
6. főzzük tovább fedő alatt, amíg a káposzta kellemesen ropogósra megfő
Fasírt:
1. amíg fő a káposzta, tisztítsuk meg és szeljük apróra a gombát
2. egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve
3. fűszerezzük a gombát, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük, gyúrjuk össze
4. mélytányérba öntsük a zsemlemorzsát
5. a gombás masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk és hempergessük meg a zsemlemorzsában
6. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)
7. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)

Praktikák:
- a zöldség levesességétől és a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a fasírt (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos)
- az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat
- a képen látható fasírtok teljes zabpehely liszttel készültek