Paradicsomos káposzta gombafasírttal
Írta: Memi
csütörtök, február 17, 2011
Igazi menzaebéd a paradicsomos káposzta, valamilyen fasírtnak nevezett gombóccal a tetején, emlékeztek? Ideje, hogy elengedjük azokat az emlékeket és újakat alkossunk.
Íme, itt az egészséges és nem utolsó sorban nagyon finom változat.
PARADICSOMOS KÁPOSZTA 4 személyre (egészségesebb összetevők)
1,5 kg fehér fejes káposzta
20 dkg paradicsompüré (100 %-os)
1 db vöröshagyma
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
3 db babérlevél
1/2 teáskanál őrölt kömény
6-8 szem borókabogyó
3 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
GOMBAFASÍRT 15 db (egészségesebb összetevők)
25 dkg csiperke gomba
15 dkg liszt (teljes kiőrlésű, vagy zabpehelyliszt)
tört bors
1 evőkanál petrezselyem
2 marék zsemlemorzsa (tk péksüteményből)
olaj a sütéshez (magas égéspontú)
Káposzta:
1. tisztítsuk meg a hagymát, vegyük le a káposzta felső 1-2 fedőlevelét és a fejet mossuk meg vízzel
2. a hagymát szeljük kockára, a káposztát vékony 5-6 cm hosszú csíkokra (a torzsát ne szeljük bele)
3. az olajon pároljuk meg a hagymát, majd tegyük rá a felcsíkozott káposztát és a babérlevelet, majd ízesítsük kevés sóval, tört borssal és tört borókabogyóval
4. öntsük fel vízzel a káposzta feléig (nem kell több víz, mert a káposzta sokat ereszt), keverjük össze és fedő alatt főzzük
5. kb. 20 perc után elegendő vizet ereszt a káposzta, ekkor ízesítsük a köménnyel és a cukorral, valamint adjuk hozzá a paradicsompürét
6. főzzük tovább fedő alatt, amíg a káposzta kellemesen ropogósra megfő
Fasírt:
1. amíg fő a káposzta, tisztítsuk meg és szeljük apróra a gombát
2. egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve
3. fűszerezzük a gombát, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük, gyúrjuk össze
4. mélytányérba öntsük a zsemlemorzsát
5. a gombás masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk és hempergessük meg a zsemlemorzsában
6. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)
7. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)
Praktikák:
- a zöldség levesességétől és a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a fasírt (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos)
- az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat
- a képen látható fasírtok teljes zabpehely liszttel készültek
1. tisztítsuk meg a hagymát, vegyük le a káposzta felső 1-2 fedőlevelét és a fejet mossuk meg vízzel
2. a hagymát szeljük kockára, a káposztát vékony 5-6 cm hosszú csíkokra (a torzsát ne szeljük bele)
3. az olajon pároljuk meg a hagymát, majd tegyük rá a felcsíkozott káposztát és a babérlevelet, majd ízesítsük kevés sóval, tört borssal és tört borókabogyóval
4. öntsük fel vízzel a káposzta feléig (nem kell több víz, mert a káposzta sokat ereszt), keverjük össze és fedő alatt főzzük
5. kb. 20 perc után elegendő vizet ereszt a káposzta, ekkor ízesítsük a köménnyel és a cukorral, valamint adjuk hozzá a paradicsompürét
6. főzzük tovább fedő alatt, amíg a káposzta kellemesen ropogósra megfő
Fasírt:
1. amíg fő a káposzta, tisztítsuk meg és szeljük apróra a gombát
2. egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve
3. fűszerezzük a gombát, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük, gyúrjuk össze
4. mélytányérba öntsük a zsemlemorzsát
5. a gombás masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk és hempergessük meg a zsemlemorzsában
6. csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő)
7. közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük)
Praktikák:
- a zöldség levesességétől és a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a fasírt (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos)
- az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk
- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat
- a képen látható fasírtok teljes zabpehely liszttel készültek
Címkék: ebéd, egészséges étel, fasírt, főétel, főzelék, gomba, káposzta, napon szárított paradicsom, vacsora, vega, vegán, vegetáriánus