Káposztás hajtóka

Írta: Memi csütörtök, február 03, 2011
Hallomásból úgy tudom, hogy a nagymamám készített fenséges káposztás hajtókát. Sajnos erre nem emlékszem, azonban itt az ideje, hogy én is elkezdjem tökéletesíteni, de legalább tesztelni a saját készítésű csemegét...
Elsőre nem is lett rossz, az azonban biztos, hogy legközelebb még vékonyabbra nyújtom a tésztát és sokkal (sokkal!) több káposztát dinsztelek :-)

KÁPOSZTÁS HAJTÓKA 20 db (egészségesebb összetevők)

töltelék:
1,5 kg fehér fejes káposzta
1 evőkanál cukor (nád, vagy nyírfa)
só (himalája)
tört bors
1 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
tészta:
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
10 dkg tejföl (csökkentett zsírtartalmú)
15 dkg vaj (tisztított -ghí)
1/2 csomag sütőpor (bio, foszfátmentes)
csipet só (himalája)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású) - kenéshez

1. reszeljük le a káposztát, sózzuk és keverjük össze, majd tegyük félre 1/2 órára
2. nyomkodjuk ki a káposzta levét, majd az olajon pároljuk meg, közben fűszerezzük (cukor, bors)
3. a sütőport keverjük el a lisztben, morzsoljuk a vajat a liszthez és gyúrjuk össze a többi alapanyaggal (kivéve a tojás, az a kenéshez kell)
4. amíg a káposzta kihűl, a tésztát tegyük hűtőbe
5. ha kihűlt a töltelék, gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vajazzuk ki a tepsit és készítsük elő a tojást a kenéshez (üssük és verjük fel)
6. nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm-es téglalappá, amely kb. 20 cm széles
7. vágjuk hosszában félbe a téglalapot (2 db 10 cm széles csíkot kapunk)
8. felezzük meg a tölteléket és osszuk el egyenletes csíkban végig a tészták közepén
9. kenjük meg tojással mindkét tésztacsík egyik (hosszabb) oldalát, ez kerül hajtásnál alulra
10. hajtsuk rá a töltelékre a nem megkent oldalt, majd fordítsuk az egész csíkot még egyszer, rá a tojással megkent oldalra (mintha bejglit tekernénk fel)
11. kenjük meg mindkét csík tetejét tojással, majd szeljük fel négyzetekre (a hosszú oldalra merőlegesen)
12. az 5. pontban írt hőfokon süssük aranybarnára (25-30 perc)

Praktikák:
- bátran növelhető a káposzta mennyisége :-)
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült