Guacamole - avokádókrém
Írta: HeF a tesztelŐ
szerda, október 15, 2014
Most jön az, hogy a csapos közbeszól - pontosabban a fotós receptet ír, miközben Receptműves asszonykám a tiramisuval serénykedik.
Az avokádóval 5-6 évvel ezelőtt találkoztam először, egy bazsalikomos, folyami rákos salátában, amibe kis kockákra darabolva tette bele a szakács. Akkor és abban a helyzetben nagyon nem ízlett, de talán csak azért, mert váratlanul ért a találkozás. Nem sokkal később olvastam arról, hogy az avokádóból guacamole néven pürésített krémet is készítenek, na ez már felkeltette az érdeklődésemet.
Több kísérlet után kialakult a mi változatunk, amit ezúton szeretnék megosztani minden érdeklődővel.
Az avokádóval 5-6 évvel ezelőtt találkoztam először, egy bazsalikomos, folyami rákos salátában, amibe kis kockákra darabolva tette bele a szakács. Akkor és abban a helyzetben nagyon nem ízlett, de talán csak azért, mert váratlanul ért a találkozás. Nem sokkal később olvastam arról, hogy az avokádóból guacamole néven pürésített krémet is készítenek, na ez már felkeltette az érdeklődésemet.
Több kísérlet után kialakult a mi változatunk, amit ezúton szeretnék megosztani minden érdeklődővel.
GUACAMOLE (avokádókrém)4 személyre (egészségesebb hozzávalók)
2 db közepes avokádó
2 gerezd fokhagyma
2-3 teáskanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál olívaolaj (extra szűz)
tört bors - legjobb, ha vegyes (fekete, zöld, rózsa)
só (természetes, nem finomított)
Az érett (kissé már puha) avokádókat megmosom, éles késsel félbevágom - jobban mondva körbevágom a közepén található nagy
magot, csavaró mozdulattal szétválasztom, majd a kiszedem a magot.
A félbevágott avokádó zöldes "húsát" kikanalazom a vastag héjról egy tálba. A megpucolt fokhagyma gerezdeket ráreszelem és hozzáadom a frissen facsart - nagyjából két-három teáskanál - citromlevet, tört borst, csipetnyi sót és az olivaolajat.
Botmixerrel teljesen sima állagúra pépesítem a krémet. Ezt szokták villával is, de úgy kissé darabos marad a massza. Amikor ezzel elkészülök, kicsit félreteszem a krémet, hogy az ízeknek legyen ideje összeállni. Ez alatt kenyérből (most éppen rozskenyér) vékony szeleteket vágok, kenyérpirítóban vagy grillezőben ropogósra sütöm és a még meleg kenyérrel rávetem magam a pikáns guacamole krémre.
Praktikák:
- ha nagyon kemény avokádót sikerült venni, banán mellett egy-két nap alatt megfelelőre puhul
- citrom helyett használhatunk lime-ot, illetve több hozzáadásával savanyúbbá tehetjük
- kis chilivel még pikánsabb lesz a keverék
- érdemes tömörebb kenyereket választani a nagyon foszlós fehér helyett, de fogyasztható tortilla chips-el is
- érdemes kipróbálni mártogatósként nyers zöldségekhez (répa, uborka, karalábé, cékla, stb.)
- Az avokádó hajlamos az elszíneződésre, de ne essünk kétségbe, a krém elszíneződött tetejét kanállal eltávolíthatjuk és már tálalható is a vendégeknek - az íze nem változik.
Az már csak hab a tortán, hogy az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami sok egyéb mellett csökkenti a koleszterinszintet is.
A félbevágott avokádó zöldes "húsát" kikanalazom a vastag héjról egy tálba. A megpucolt fokhagyma gerezdeket ráreszelem és hozzáadom a frissen facsart - nagyjából két-három teáskanál - citromlevet, tört borst, csipetnyi sót és az olivaolajat.
Botmixerrel teljesen sima állagúra pépesítem a krémet. Ezt szokták villával is, de úgy kissé darabos marad a massza. Amikor ezzel elkészülök, kicsit félreteszem a krémet, hogy az ízeknek legyen ideje összeállni. Ez alatt kenyérből (most éppen rozskenyér) vékony szeleteket vágok, kenyérpirítóban vagy grillezőben ropogósra sütöm és a még meleg kenyérrel rávetem magam a pikáns guacamole krémre.
Praktikák:
- ha nagyon kemény avokádót sikerült venni, banán mellett egy-két nap alatt megfelelőre puhul
- citrom helyett használhatunk lime-ot, illetve több hozzáadásával savanyúbbá tehetjük
- kis chilivel még pikánsabb lesz a keverék
- érdemes tömörebb kenyereket választani a nagyon foszlós fehér helyett, de fogyasztható tortilla chips-el is
- érdemes kipróbálni mártogatósként nyers zöldségekhez (répa, uborka, karalábé, cékla, stb.)
- Az avokádó hajlamos az elszíneződésre, de ne essünk kétségbe, a krém elszíneződött tetejét kanállal eltávolíthatjuk és már tálalható is a vendégeknek - az íze nem változik.
Az már csak hab a tortán, hogy az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami sok egyéb mellett csökkenti a koleszterinszintet is.