Borsos, borsós tokány (vegán)

Írta Memi csütörtök, szeptember 17, 2015 Nincs hozzászólás
Ritkán vetem be a húsmentes étrendünkbe a szóját, akkor is inkább tudatosan. Érdemes figyelni arra, hogy GMO mentes termékes vásároljunk.

Ebbe az ételbe kiválóan illik, megtévesztő a hasonlóság az eredetivel.

BORSOS BORSÓS TOKÁNY 4 személyre

90 g szójacsík (GMO mentes)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
15 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott)
2 teáskanál őrölt bors
2 teáskanál lestyán
napraforgó olaj (hidegen sajtolt) 
1 evőkanál tönkölyliszt (teljes kiőrlésű)

1. áztassuk be meleg vízbe a szójacsíkokat
2. tisztítsuk meg és szeljük apróra a vöröshagymát, majd kevés olajon pirítsuk meg, reszeljük hozzá a fokhagymát és kb. 1 dl vizet hozzáöntve pároljuk puhára a hagymákat
3. ha szükséges, vágjuk apróbbra a szójacsíkot, majd adjuk a hagymához és gyakori keverés mellett, pár percig pirítsuk össze
4. adjuk a raguhoz a zöldborsót, fűszerezzük (só, bors, lestyán) és öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi
5. fedő alatt főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük simára és egyszer forraljuk össze (ha túl leveses, akkor még 1/2 evőkanál lisztet tehetünk bele, de ahogy hűl, még úgy is sűrűsödik egy kicsit)

Praktikák:
- lestyán helyett petrezselyemmel is készíthető
- hidegen sajtolt napraforgó olaj helyett extra szűz olívaolajat is használhatunk
- a borsot adagoljuk apránként és ízlés szerint emeljük a mennyiségét (lehet színes vegyes bors is)
- jázmin rizzsel is nagyon finom


Napi útmutató: "Nyisd ki a szemed és szépséget találsz ott is, ahol nem is várnád." J. P, Gaultier