Csicseriborsó leves magyarosan

Írta Memi hétfő, február 25, 2013 2 hozzászólás
Az egyik kedvencünk a csicseriborsó, már az önuralmat igényel, hogy az előfőzés után ne nassoljuk el a szemeket... 
Érdemes száraz állapotában megvenni, egy éjszakát áztatni, majd egy órán át előfőzni. Igazából sok jelenlétet nem igényel ez a folyamat és ki tudjuk vele kerülni a konzervben található, nem feltétlenül szükséges összetevőket...

Remek beltartalmi értékekkel rendelkező alapanyag, amely jól illeszkedik sokféle ízvilághoz:


CSICSERIBORSÓ LEVES MAGYAROSAN 4 személyre

25 dkg csicseriborsó
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika (erős is lehet)
1 pici zeller (gumó, vagy 1-2 szál halványító)
2 db sárgarépa
5 evőkanál gersli
1 teáskanál őrölt pirospaprika
0,5 teáskanál őrölt kömény
2-3 babérlevél
petrezselyem (ízlés szerint)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

Előkészítés:
- áztassuk be a csicseriborsót annyi vízben, amennyi bőségesen ellepi és tegyük hűtőbe egy éjszakára
- felhasználás előtt egy órán át főzzük enyhén sós vízben, közepes lángon, fedő alatt

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a zellert és a paradicsomot kockázzuk fel, a fokhagymát szeljük apróra, a paprikát és a sárgarépát karikázzuk vékonyra
2. az olívaolajon pirítsuk aranybarnára a vöröshagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, a fokhagymát, az őrölt paprikát, majd pár másodpercig kevergetve pirítsuk 
3. adjuk a paprikás alaphoz a sárgarépát, a zellert és a csicseriborsót, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje
4. tegyük a levesbe a gerslit, fűszerezzük (kömény, babér, só, bors), majd fedő alatt főzzük, amíg az összetevők megpuhulnak
5. mielőtt elzárnánk a leves alatt a hőt, dobjuk bele a finomra szelt petrezselymet

Praktikák:
- vékonyra karikázott fehér répát is lehet bele tenni
- gersli helyett pucolt, kockákra vágott krumplival is készíthető


Napi útmutató: "A szavak olyanok, akár a nyilak. Ha egyszer elrepülnek, többé nem hívhatod vissza őket." George R. R. Martin