Vajas brownie

Írta Memi csütörtök, szeptember 15, 2011 Nincs hozzászólás
Sok helyen lehet olvasni az "eredeti" amerikai brownie receptről, azonban az eredetéről megoszlanak a információk, egy biztos, hogy akkor jó, ha nagyon csokis, a teteje ropogós, a közepe kellemesen lágy :-)

Sokáig csak vágyakoztam az "igazi" brownie után, most meg kétféle alapreceptem is van...
Eddig olívaolajjal készítettem, épp itt volt az ideje kipróbálni vajjal és így is talán még finomabb is.

VAJAS BROWNIE 4 személyre (egészségesebb összetevők)

8 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg vaj (ghí)
12,5 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
3 teáskanál cukrozatlan kakaó (karobpor)
10 dkg étcsokoládé (60-70%)

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a sütőformát
2. olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot és a megmosott (egyenként, külön edényben felütve ellenőrzött) tojásokat, majd gyorsan keverjük össze (ne legyen forró a vaj, mert megsül a tojás)
3. keverjük a masszához a kakaóport és a lisztet
4. aprítsuk fel a csokoládét és keverjük a tésztába
5. öntsük a formába a masszát, nedvesített kanállal terítsük el egyenletesen, majd az 1. pontban írt hőfokon süssük kb. 20 percig (akkor jó a tészta, ha a tűpróbánál még kissé ragad, mert amíg hűl, még szilárdulni fog)

Praktikák:
- lehet tenni a tésztába olajos magvakat, fehér csokit, kávét, fűszereket
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű rozsliszttel és karobporral készült


Napi útmutató: "Nem lehet új területeket felfedezni anélkül, hogy el ne hagynánk a partot." André Gide