Grízpuding

Írta Memi szerda, április 27, 2011 Nincs hozzászólás
Mindig van itthon tönkölydara, mivel a túrógombóchoz is ezt használom, de most valami szupergyors, krémes finomságra vágytam, de azonnal :-)

Ekkor született az ötlet, hogy valamilyen finom pudingot készítsek belőle. No, nem a bolti zacskósra vágytam, hanem valami másra, ráadásul az eredmény tápláló és egészséges is.

Minden várakozásomat felülmúlta egy kis házi szilvalekvár társaságában :-) Nem túl édes, könnyű desszert, de akár még reggelire is el tudom képzelni...


GRÍZPUDING 4 személyre (egészségesebb összetevők)

0,5 l tej (zabtej, vagy víz)
6 púpos evőkanál búzadara (tönkölydara)
3 evőkanál cukor (nyers nád, nyírfa, vagy sztívia)
csipet őrölt fahéj

1. a legkisebb lángra tegyük fel főni a tejet, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és fokozatosan kevergetve a darát
2. gyakran kevergetve, kis lángon főzzük, amíg besűrűsödik
3. adagoljuk poharakba és hűtsük ki
Praktikák:
- még krémesebbé tehető a desszert 2-3 evőkanál zabtejszín (nem hígított zabtej alap) hozzáadásával
- gabonaitallal, vagy vízzel készítve tej- és tojásmentes desszert készíthető
- házi lekvárral, vagy gyümölcspéppel tálaljuk
- a képen látható édesség tönkölydara és zabtej felhasználásával készült

Napi útmutató: "A félelem, a megismerés bizonyos fokozatán túl, valóban fölösleges teher, amelyet le kell vetni, hogy a lélek fölszárnyalhasson." Szepes Mária