Kuszkusszal töltött gomba

Írta Memi szerda, november 24, 2010 Nincs hozzászólás
Sokan sokféleképpen készítik a töltött gombát, amely kiváló lehet vendégváráshoz falatkának, előételnek, vagy akár főétel mellé köretnek is. Nálam most egy különc verzió került az asztalra, töltelékként a kuszkuszt és a gomba "leeső" szárrészét használtam.
Az a mesés ebben az ételben, hogy számtalan verzió, fűszerezés kipróbálására alkalmas.

KUSZKUSSZAL TÖLTÖTT GOMBA 4 személyre (egészségesebb összetevők)

50 dkg nagyobb fejű csiperke
20 dkg kuszkusz
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)10 dkg kemény sajt
olívaolaj (extra szűz)

1. forraljuk vizet a kuszkusznak, kevés sóval és borssal, amikor lobogva forr, zárjuk el a lángot az edény alatt és óvatosan öntsünk a kuszkuszra annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd keverjük át és fedjük le
2. tisztítsuk meg a gombát, a szárait emeljük ki és szintén tisztítsuk meg
3. a gomba kalapokat fektessük egy olívaolajjal enyhén meglocsolt hőálló tálra, vagy tepsire
(ha túl gömbölyű a gombafej, vágjuk 1-2 milliméter mélyen vízszintes felületet a gömb részben)
4. a szárakat (és a gömb részről esetlegesen levágott karikát) szeljük apróra
5. hűtsük ki a kuszkusz és keverjük hozzá a gombát, valamint a tojást
6. halmozzuk a tojásos, gombás kuszkuszt egyenlő arányban a gomba tetejére és szórjuk meg reszelt sajttal
7. 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük meg a gombát (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a gomba megsült-e)
8. tálaláskor szórjuk meg további reszelt sajttal

Praktikák:
- a kuszkusz vizébe lehet tenni keleties, vagy mediterrán jellegű fűszereket is
- víz helyett forró alaplével is felönthetjük a kuszkuszt
- a kuszkuszos töltelékbe is lehet tenni reszelt sajtot
- amennyiben a kuszkusz megpuhult és nem szívta fel az összes, ráöntött vizet, akkor óvatosan öntsük le a maradék vizet, mert másképp nehezen fogja össze a tojás

Napi útmutató: "Ami jön fogadjátok, ami megy engedjétek! Ennyi az egész." Zen bölcsesség