Tárkonyos zöldségraguleves (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)

Írta: Memi péntek, március 15, 2024
*Ha van kéznél, semmiképp ne dobjuk ki a karfiol leveleit és a megtisztított torzsát, ehhez a leveshez is remekül használható.
A bambuszrost teszt jelleggel került a levesbe, opcionális, anélkül is finom.
 
TÁRKONYOS ZÖLDSÉGRAGULEVES (glutén-, tej- és tojásmentes, vegán)
4 személyre
 
3 db sárgarépa
1-2 szál szárzeller
5 db csiperkegomba
10 dkg fagyasztott zöldborsó (idényben friss)
3 db karfiollevél*
1-2 evőkanál kókuszolaj
só (természetes, nem finomított)
tört bors
2-3 teáskanál szárított tárkony
1 teáskanál szárított petrezselyemzöld 
1 teáskanál szárított zellerzöld
késhegynyi chili pehely
10 g kölesliszt
5 g bambuszrost
1 teáskanál (friss) citromlé
 
1.tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket közel azonos méretűre, hogy egyszerre puhuljanak
2. a felaprított zöldségeket pirítsuk meg kissé az olajon, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítsük sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, zellerzölddel, chilivel és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek
3.  amikor megfőttek a zöldségek, egy kis keverőtálba mérjük ki a köleslisztet és a bambuszrostot és 2-3 evőkanál vízzel, valamint a citromlével keverjük csomómentesre
4. húzzuk félre a tűzről a levest és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztes keveréket, majd a tűzre visszatéve forraljuk össze
 
Praktikák:
- habarás / sűrítés esetén mindig húzzuk le a tűzről az ételt, keverjük el benne a sűrítőt, majd tegyük vissza és forraljuk össze
- a habarásba mindig tegyünk 1-2 evőkanál vizet, így sima, csomómentes lesz
- idényben friss zöldfűszerekkel is készíthető
- más zöldségekkel is készíthető ez a leves (jól illik hozzá pl. zöldbab, karfiol, zellergumó)