Szerzetesek eledele (vegán, gluténmentes)

Írta: Memi csütörtök, március 07, 2019

Ezzel az étellel rendszerint a kínai étkezdék kínálatában lehet találkozni, általában a fő összetevők ugyanazok, de néhol feltűnik benne egy kis kukorica, csiperke gomba, vagy zöldbab.

Az elkészítése annyira egyszerű, hogy otthon is össze lehet dobni 10 perc alatt. Változatosan készíthető, egészséges, sokféle étkezési kultúrába illeszthető és nagyon finom. Önmagában is remek fogás, de jó kísérője lehet akár az ebédnek, akár a vacsorának.

Az alábbi alaprecept, igény szerint tehetünk hozzá többféle gombát (csiperke, fafüle), zöldbabot, borsót, cukkinit, stb.

SZERZETESEK ELEDELE 4 személyre

1 nagyobb sárgarépa
1 fej brokkoli
10 szem szárított shitake gomba
1/2 kg fehér fejes káposzta
2 tk szezámolaj
1 tk só (természetes, nem finomított)
csipet tört bors
csipet fokhagymapor

Előkészítés:
- áztassuk forró vízbe a szárított shitake (vagy, ha azzal dolgozunk a fafüle) gombát
- szedjük nagyobb rózsáira a brokkolit, mossuk meg, a törzsét pucoljuk meg és lobogó vízben blansírozzuk 2-3 percet (ne többet!), majd szűrjük le 

1. vágjuk a káposztát nagyobb kockákra, a megtisztítot répát szeleteljük 2-3 mm vastag ferde karikákra, majd a karikákat hosszában középen vágjuk ketté
2. a blansírozott brokkoli rózsákat hosszában felezzük el, a törzset karikázzuk nagyobb darabokra, a felpuhult gombát vágjuk félbe (az aprók maradhatnak egészben, ebben az ételben minden kissé elnagyoltra van darabolva)
3. wokot, vagy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel és a szezámolajon pár percig kevergetve pirítsuk össze a feldarabolt zöldségeket, közben fűszerezzük (só, bors, fokhagymapor)
4. amikor elkezd kissé opálosodni a répa és a káposzta, érdemes levenni a tűzről, mert ez az étel akkor a legfinomabb, ha kevés hőkezelést kapnak a zöldségek és jó ropogósak maradnak