Őszibarack-sárgadinnye gyümölcsleves (tej- és gluténmentes)
Írta: Memi
szerda, június 29, 2011
A nyári meleg beköszöntével egyre inkább a könnyed, hűsítő ételek kerülnek előtérbe. A könnyed alatt akár a könnyen elkészíthetőt is érthetjük, hiszen valljuk be őszintén, a leglelkesebb konyhatündér is meginog a konyhai teendőktől, ha kint 40 fok van...
Bár egy-egy finomság miatt még ilyenkor is hajlandó vagyok bekapcsolni akár sütőt is, az mindenképp döntési szempont, hogy mennyi ideig kell az ilyenkor kellemesen szauna-meleg konyhában tartózkodnom :-)
Egyszóval itt a gyümölcslevesek szezonja, érdemes próbálgatni a gyümölcsöket ezen a téren is, készítettem már kényszerből szőlőlevest is, ami azóta az egyik kedvencünk lett :-)
A mostani kombinációt szintén a szükség alkotta, történt ugyanis, hogy hosszú idő óta először sikerült meglátogatni azt a zöldség-gyümölcs termelő nénit, aki közel 4 évig az életünk részét képezte (legalábbis hetente egyszer biztosan találkoztunk). Az első sárgadinnye már meg is jelent a kínálatában, el is csábultunk, azonban az íze még nem volt az igazi, ráadásul az első őszibarackkal is hasonlóan jártunk, így arra gondoltam házasítom őket egy kis zabtejjel , csipet fűszerrel és egy kevés gluténmentes pudinggal.
Remek nász kerekedett, bekerült az állandó receptúrák közé...
ŐSZIBARACK-SÁRGADINNYE GYÜMÖLCSLEVES tej- és gluténmentes
4 személyre (egészségesebb összetevők)
1 db kisebb sárgadinnye
0,5 kg őszibarack
1 teáskanál mézeskalács fűszer -elhagyható
1 teáskanál őrölt fahéj
1 db lime leve -lehet citrom is
3 evőkanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 zacskó vaníliás főzős pudingpor (gluténmentes)
2 dl zabital -vízzel helyettesíthető
1. tisztítsuk meg a gyümölcsöket (alapos mosás után hámozzuk meg a barackot, magozzuk ki a dinnyét és vágjuk ki a héjából), majd szeljük a dinnyét kockára, a barackot csíkokra
2. tegyük egy lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd kis lángon kezdjük főzni
3. fűszerezzük (cukor, citromlé, mézeskalács fűszer, fahéj) és fedő alatt főzzük, amíg a dinnye kissé megpuhul (nem kell túlfőzni a magasabb vitamin-tartalom megőrzése érdekében)
4. egy tálban keverjük össze csomómentesre a pudingport a zabitallal
5. ha kissé megpuhult a dinnye, keverjük a leveshez a kikevert pudingport, keverjük össze alaposan és egyszer forraljuk össze
6. kihűtve tálaljuk
2. tegyük egy lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd kis lángon kezdjük főzni
3. fűszerezzük (cukor, citromlé, mézeskalács fűszer, fahéj) és fedő alatt főzzük, amíg a dinnye kissé megpuhul (nem kell túlfőzni a magasabb vitamin-tartalom megőrzése érdekében)
4. egy tálban keverjük össze csomómentesre a pudingport a zabitallal
5. ha kissé megpuhult a dinnye, keverjük a leveshez a kikevert pudingport, keverjük össze alaposan és egyszer forraljuk össze
6. kihűtve tálaljuk
Praktika:
- a zabital helyettesíthető vízzel és a mézeskalács fűszer elhagyható, úgy is finom
- kínálhatunk a leves mellé fagylalt ostyát, rudat, esetleg nápolyit, babapiskótát, vagy az ínyencek akár grillázs darabot is (persze mézzel, nádcukorral és sok-sok maggal készítve)
- a képen látható leves nyírfa cukorral, gluténmentes pudingporral és zabitallal készült
Itt is mi szorgoskodunk:
Címkék: barack, ebéd, előétel, gluténmentes, gyümölcs, gyümölcsleves, leves, őszibarack, tejmentes, vega, vegán, vegetáriánus