Zabkorpás cookie (amerikai keksz)
Írta Memi
vasárnap, szeptember 05, 2010
2 hozzászólás
Sokáig kerestem egy jó cookie receptet, aztán Amerikában volt szerencsém megkóstolni az autentikus süteményt. Ettől a pillanattól kezdve már nem vágytam a receptre, túlságosan édes volt, melyet kiemelt a helyenként megbúvó sódarabka, amire ráharaptam.
A mesés úti emlékek (és a 2 évvel későbbi léböjt kúra hatására) elkezdtem újra keresni, majd átalakítani a receptet az egészséges(ebb) étkezésnek megfelelően, ekkor kelt életre az alábbi süti.
A mesés úti emlékek (és a 2 évvel későbbi léböjt kúra hatására) elkezdtem újra keresni, majd átalakítani a receptet az egészséges(ebb) étkezésnek megfelelően, ekkor kelt életre az alábbi süti.
ZABKORPÁS COOKIE (egészségesebb összetevők)

10 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg zabkorpa
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 evőkanál cukrozatlan kakaó (karobpor)
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1/2 kiskanál sütőpor
10 dkg puha vaj
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 tábla étcsokoládé felaprítva (70% körüli)
1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-5-ös fokozat, 180-190 fok)
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. puha vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük
4. lisztet, zabkorpát, kakaót, szódabikarbónát, sütőport és a felaprított csokit összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és kb 1 cm magas koronggá lapítjuk, tetejébe lehet diót nyomni
7. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni
Annyi verziója van, ahányszor megcsinálod:

- szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabpehely
(lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- ki lehet hagyni a kakaóport, vagy a csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett méz
- tésztába dió, vagy más mag
Kiváló reggelire, tízóraira, uzsonnára, de akár csak nasizni is.
Napi útmutató: "Vedd észre az élet összes kincsét!" Doreen Virtue
Címkék: ajándék, amerikai keksz, cookie, desszert, ebéd, édes, édesség, egészséges reggeli, gasztro, gasztroajándék, reggeli, sütemény, vegetáriánus, zabkorpa
Nyami...
VálaszTörlésZabkorpám nincs itthon, szerinted mivel válthatom ki? Zabliszttel vagy inkább zabpehellyel?
Vagy ha esetleg átszitálnám a teljeskiőrlésű tönkölylisztemet, akkor a szitán fennakadó részt használhatom a korpa helyett?
A zabpehely szinte tökéletesen olyan, de mehet bele a tönköly liszt is. Én szoktam kevergetni, hogy ne legyen minden sütésnél ugyanaz, lényeg, hogy a szárazanyag tartalom súlyra meglegyen.
VálaszTörlés