Karfiol muszaka (vegán, húsmentes, tejmentes, tojásmentes és gluténmentes)

Írta Memi szombat, február 03, 2018 Nincs hozzászólás
A karfiolt minden formában imádjuk, emiatt sok újdonságot már nem néztünk ki belőle, egészen eddig a receptig.
A muszaka alapreceptje egy görög nénitől származik, ennek az egyszerűsített változata (nem sütjük ki a krumplit olajban) ez a recept karfiollal dúsítva.

Azon túl, hogy szinte mindenféle mentes érkezésbe beilleszthető, garantált, hogy a mindenevők is rajongani fognak érte.

KARFIOL MUSZAKA 4 személyre

6 db nagyobb krumpli
1 db nagyobb fej karfiol
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál nyers nádcukor
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
2 teáskanál oregano
0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
só (finomítatlan, természetes)
tört bors
hidegen sajtolt napraforgó olaj

mártáshoz:
30 g hidegen sajtolt napraforgó olaj
50 g kölesliszt
4 dl víz
csipet őrölt szerecsendió
tört bors

Előkészítés:
- mossuk meg a krumplit és főzzük puhára héjában
- szedjük le a karfiol leveleit, szedjük szét a fejet, mossuk meg alaposan, majd minden részt tegyünk aprítóba és aprítsuk fel morzsa állagúra

1. aprítsuk fel a vöröshagymát és 2-3 evőkanál olajon pároljuk üvegesre, majd reszeljük hozzá a fokhagymát és adjuk hozzá a karfiol morzsát
2. fűszerezzük, majd öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi és időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg megpuhul a karfiol, majd keverjük el benne a paradicsompürét (ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk, ha híg, akkor tegyünk még hozzá paradicsompürét)
3. pucoljuk meg a főtt krumplit, majd szeljük fel a 3-4 mm vastag karikákra
4. olajozzuk ki a magas falu sütőedényt, majd szorosan rétegezve tegyük le a krumpli felét, arra egyenletesen terítsük el a karfiolos szósz felét, majd arra a maradék krumplit, végül a maradék szószt
5. készítsük el a mártást, az olajat melegítsük közepes lángon, adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze csomómentesre, majd folyamatosan keverve, gyorsan öntsük fel a vízzel és főzzük (továbbra is folyamatosan kevergetve), amíg besűrűsödik
6. ha besűrűsödött, vegyük le a hőről és adjuk hozzá a szerecsendiót, a sót és a borsot, majd terítsük a mártást a muszaka tetejére
7. 180-190 fokon süssük aranybarnára (40-45 perc)

Praktikák:
- érdemes ez előkészületre nagy hangsúlyt fektetni, így gördülékenyen el lehet készíteni az egyes lépéseket
- a fűszerezést kissé el kell túlozni, mert a krumpli tompítja az ízeket