Kapros karalábés tökfőzelék gombóccal (tej-, tojás- és húsmentes, vegán)

Írta Memi szerda, július 06, 2016 Nincs hozzászólás
Készíthető csak karalábéval, vagy csak tökkel is, de kombinálva még finomabb, illetve adhatunk hozzá szárított kaprot is, ám szezonban érdemes frisset választani.
KARALÁBÉS TÖKFŐZELÉK GOMBÓCCAL 4 személyre

főzelék:
1 közepes tök
1 gumó karalábé
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
1 csomag kapor
2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2-3 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

gombóc:
10 dkg rizs
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só (természetes, nem finomított)
tört bors
1 csokor petrezselyem
kb. 6 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
sütéshez: kókuszzsír

Előkészítés:
- főzzük meg a rizst

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a karalábét és a tököt vágjuk kb. 1x1 cm-es kockákra, a vöröshagymákat szeljük apróra
2. olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát (adjunk hozzá egy csipet sót, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét)
3. adjuk a hagymához a felkockázott karalábét, tököt, fűszerezzük (só, bors, babér, apróra szelt kapor), majd öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi és fedő alatt főzzük, amíg megpuhul
4. ha megfőttek a zöldségek, húzzuk félte a tűzről, vegyünk a botmixer táljába 2-3 evőkanálnyit, adjuk hozzá a 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölylisztet és mixeljük össze, majd folyamatosan kevergetve öntsük vissza a lábosba, majd forraljuk össze, amíg kissé besűrűsödik (nem szükséges nagyon sűrűre, mert a gombócok is szívnak még fel nedvességet)
5. a gombóchoz reszeljük a répákat a főtt rizshez, adjuk hozzá a finomra szelt vöröshagymát és reszeljük hozzá a fokhagymát, fűszerezzük (só, bors, felaprított petrezselyem), majd kóstoljuk meg és állítsuk be a fűszerezést, ha még szükséges (kicsit túlozhatunk, mert a liszt még tompít az ízén)
6. keverjünk a rizses masszába annyi teljes kiőrlésű tönköly lisztet, amennyitől még nedves, de ragacsos lesz a massza és ha összenyomunk belőle egy adagot, megtartja a formáját, nem esik szét
7. formázzunk gombócokat a rizses masszából forgassuk meg teljes kiőrlésű tönköly lisztben (vagy morzsában), majd forró kókuszzsírban süssük aranybarnára
8. a gombócok tálalhatók külön is, de kisütés után a kész főzelékbe is beletehetjük az összeset, így még jobban összeállnak az ízek


Napi útmutató: A vegán étkezés nem diéta, hanem életforma és nem csak "nyúlkaja" rántott gombával.