Krumplis pogácsa újhagymával (gyors, élesztőmentes)

Írta Memi szombat, május 09, 2015 Nincs hozzászólás
Ezen pogácsa elkészítésénél a leghosszabb idő a 20 perc sütés, minden más ennél jóval rövidebb. Fel lehet használni hozzá a családi ebédből megmaradt krumplipürét, vagy főtt krumplit, de ha épp nincs kéznél, akkor apró kockákra darabolva a szükséges krumpli mennyiség is megfő 10-15 perc alatt. 

Önmagában is finom csemege, de kiváló kísérője lehet valamely tartalmas, sűrű levesnek, akár a kettő együtt főfogásként is elegendő.

KRUMPLIS POGÁCSA ÚJHAGYMÁVAL (40-50 db, a szaggató méretétől függően)

600 g hámozott krumpli (700-750 g hámozatlanul)
3 szál újhagyma
250 g liszt (tönköly fehér)
100 g vaj (vagy olaj, ha vegán)
12 g só (természetes, nem finomított)

kenéshez:
1 db tojás (bio-, vagy szabadtartású, ha vegán, akkor ezt elhagyjuk)

Előkészület:
- pucoljuk meg és kockázzuk kb. 2 cm darabokra a krumplit, öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi és csipet sóval főzzük puhára

1. aprítsuk fel a hagymát, törjük össze a krumplit (pürésíteni is lehet, de darabosan is jó), adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze
2. adjuk a masszához a sót és a lisztet, gyúrjuk össze (enyhén ragacsos, de könnyen kezelhető legyen a tészta)
3. lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1,5-2 cm vastagra és szaggassuk ki a kívánt méretre
4. tegyük sütőpapírra a pogácsákat, kenjük meg a tetejüket a felvert tojással, majd 200 fokos sütőben süssük aranybarnára (15-20 perc)

Praktikák:
- ha tojásmentes a cél, elhagyható a kenés, ekkor kissé világosabb színűek lesznek a sütés után a pogácsák
- hagyma helyett friss zöldfűszerek, őrölt bors, stb. használható
- a képen látható pogácsa 10 dkg teljes kiőrlésű és 15 dkg fehér tönköly liszttel készült


Napi útmutató: "Valld be magadnak valódi érzéseidet, és minden felfedezést, amire rájöttél." D. Virtue - A.