Citromos-mákos kifli

Írta: Memi csütörtök, február 16, 2012
Karácsony előtt alakult ki ez a recept, akkor viszont kellett néhány teszt verzió, így érthető módon meg is feledkeztünk róla, hogy mennyire finom és első lelkesedésünkben mennyi variációt tervezgettünk...

Aztán hónapokkal később egy szép napon megláttam egy magazin címlapján a vaníliás kiflit és este már sült is a citromos-mákos verzió. A citrom intenzíven érezhető és kellemesen fedi a mák enyhén kesernyés ízét, üde kombináció.

CITROMOS-MÁKOS KIFLI 12-15 db (egészségesebb összetevő)

5 dkg darált mák
20 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa)
10 dkg olvadt vaj
1 db citrom héja és leve
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. az olvadt vajat keverjük össze a cukorral, majd a tojással
2. adjuk a liszthez a mákot, reszeljük hozzá a citrom héját, öntsük hozzá a vajas keveréket, a citrom levét és keverjük össze alaposan
3. tegyük a masszát a hűtőbe, amíg kissé megszilárdul és formázható lesz (kb. 30 perc)
4. ha kissé megkeményedett a tészta, formázzunk belőle 4-5 cm átmérőjű hengert, melyet karikázzunk fel 1,5-2 cm széles karikákra
5. a karikákból sodorjunk kiflit úgy, hogy a széleket kissé vékonyabbra formázzuk, mint a közepét, majd a végeket hajlítsuk egymással szembe
6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a tepsit
7. tegyük a kifliket a tepsire és 15-20 perc alatt süssük meg, majd a tepsin hagyva várjuk meg, amíg kihűlnek (ekkor még keményednek)

Praktikák:
- a citrus féléket minden esetben alaposan mossuk meg, legjobb, ha 1-2 órára szódabikarbónás vízben áztatjuk és alaposan megtörölve tároljuk felhasználásig (a szállításkor vegyszerrel kenik be a felületüket, kivéve a bio)
- ha a kiflik kihűltek, porcukorba forgathatjuk, azonban ehhez a porított nyers nádcukrot javaslom (a nyírfacukor hideg érzetet kelt, ha direkt érintkezik a nyelvvel)
- a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel és nyírfacukorral készült