Töltött paprika húsmentesen

Írta Memi péntek, szeptember 09, 2011 4 hozzászólás
Régóta szemeztem már a szójagranulátummal és a pörkölt sikere után el is határoztam, hogy készítek belőle / vele töltött paprikát.
Ismét kellemes meglepetés érte HeF-et, teljesen olyan ízűre sikerült, mint amikor réges-régen hússal készítettem, hagyományosan.

Pusztán tesztelés jelleggel került a töltelékbe egy kis zabkorpa is (a teljes őszinteség kedvéért elárulom, hogy azért tettem bele, mert nem hittem, hogy a tojás összefogja a szójás tölteléket, ráadásul a rizs is egészen pergősre sikeredett...), de természetesen ez csak opcionális összetevő :-)

Mivel a piacon csak óriási méretű tölteni való (tv) paprika volt, ezért szépséges lecsó paprikából választottam kisebbeket, így a főzés során könnyebb volt a lábosban elhelyezni őket és hamarabb is megfőtt a töltelék.

TÖLTÖTT PAPRIKA HÚSMENTESEN 10 db

10 db paprika
1 l paradicsompüré
3 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2-3 szár halványító zeller
1 fej vöröshagyma
töltelék:
10 dkg szójagranulátum
10 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só (himalája)
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál petrezselyem
1 teáskanál majoranna
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál zabkorpa -opcionális
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
tört bors

1. a szójagranulátumot öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és hagyjuk 10-15 percig állni, amíg megszívja magát
2. tegyük fel főni a rizst (kétszeres víz, csipet só) és főzzük félig puhára
4. mossuk meg a paprikákat és távolítsuk el a magházat, tisztítsuk meg a kicsi fej vöröshagymát, a fokhagymát és a hagymákat szeljük nagyon apróra
5. ha elkészült a félkész rizs, nyomkodjuk ki a szóját, adjuk a rizshez a felaprított vörös- és fokhagymával, fűszerezzük bazsalikommal, petrezselyemmel, majorannával, pirospaprikával (ekkor adjuk hozzá a zabkorpát is), sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött tojást
6. gyúrjuk össze alaposan a tölteléket és töltsük be a paprikákba (szorosan, de ne feszüljön szét a paprika, mert elreped)
7. tegyük egy lábosba a megtöltött paprikákat, öntsük rá a paradicsompürét, adjuk hozzá a megpucolt vöröshagymát egészben és a zellerszárakat, majd közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni (kb. 20-25 perc), majd kis lángon főzzük, amíg megfő a töltelék is (kb. 30 perc), egy paprikát tányérra szedve, kettévágva ellenőrizhető, hogy teljesen átfőtt-e
8. tálalás előtt vegyük ki a léből a vöröshagymát és a zellerszárakat

Praktikák:
- célszerű egyenesebb paprikákat választani, könnyebb betölteni
- ha a töltelék túl száraz és nehezen formázható még egy tojást lehet hozzá adni
- ha túl sűrű a paradicsompüré, akkor kevés vízzel hígítsuk, ha túl híg, akkor 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal sűrítsük
- nagyon finom a töltelékben a görög széna és a borsikafű is, de ínyenceknek és szerencsésebbeknek ajánlott az eredeti görög, sómentes, szárított fűszerekből összeállított gyros, vagy musaka fűszerkeverék is


Napi útmutató: "Ha a szeretetre összpontosítasz, akkor elbukik minden, ami szeretet nélküli." D. Virtue - A.