Kókuszos zabpelyhes rozskeksz (cookie)

Írta Memi hétfő, november 22, 2010 2 hozzászólás
A nyuszis répatorta készítésekor maradt egy kevés a kókuszreszelékből.
A kellemes, összetéveszthetetlen illatának szagolgatásán túl szerettem volna felhasználni a maradékot. Sokáig kókusz szeletben, vagy kókusz habcsókban gondolkodtam, de egyiket sem igazán szeretjük, így kapóra jött, hogy reggelire gyümölcsöt, valamilyen házi gabonakását, vagy gabonakekszet eszünk, így megszületett az alábbi recept.

KÓKUSZOS ZABPELYHES ROZSKEKSZ
10-12 db (egészségesebb összetevők)

10 dkg rozsliszt (teljes kiőrlésű)
6 dkg zabpehely
4 dkg kókuszreszelék
7 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)
10 dkg olvadt vaj
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)

1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-5-ös fokozat, 180-190 fok)
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. az olvadt vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük
4. lisztet, zabpelyhet, kókuszreszeléket, szódabikarbónát, sütőport összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
7. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni

Praktikák:
- annyi verziója van, ahányszor megcsinálod: szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabkorpa (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- lehet bele tenni 1-2 evőkanál kakaóport, karobport, vagy felaprított csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett lehet bele tenni mézet, vagy juharszirupot
- jól illik a tésztába dió, vagy más mag

Napi útmutató: "A lényeg: mindenkor légy kész feláldozni azt, ami vagy, azért, ami válhat belőled." Ismeretlen