Zabkorpás cookie (amerikai keksz)

Írta Memi vasárnap, szeptember 05, 2010 2 hozzászólás
Sokáig kerestem egy jó cookie receptet, aztán Amerikában volt szerencsém megkóstolni az autentikus süteményt. Ettől a pillanattól kezdve már nem vágytam a receptre, túlságosan édes volt, melyet kiemelt a helyenként megbúvó sódarabka, amire ráharaptam.
A mesés úti emlékek (és a 2 évvel későbbi léböjt kúra hatására) elkezdtem újra keresni, majd átalakítani a receptet az egészséges(ebb) étkezésnek megfelelően, ekkor kelt életre az alábbi süti.

ZABKORPÁS COOKIE (egészségesebb összetevők)

10 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
10 dkg zabkorpa
8 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
2 evőkanál cukrozatlan kakaó (karobpor)
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1/2 kiskanál sütőpor
10 dkg puha vaj
1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)
1/2 tábla étcsokoládé felaprítva (70% körüli)

1. kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-5-ös fokozat, 180-190 fok)
2. sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral
3. puha vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük
4. lisztet, zabkorpát, kakaót, szódabikarbónát, sütőport és a felaprított csokit összekeverjük
5. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
6. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és kb 1 cm magas koronggá lapítjuk, tetejébe lehet diót nyomni
7. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon
8. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni

Annyi verziója van, ahányszor megcsinálod:
- szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabpehely
(lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen)
- ki lehet hagyni a kakaóport, vagy a csokit
- mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer
- cukor csökkentése mellett méz
- tésztába dió, vagy más mag

Kiváló reggelire, tízóraira, uzsonnára, de akár csak nasizni is.

Napi útmutató: "Vedd észre az élet összes kincsét!" Doreen Virtue