Sárgarépa fasírt (tojásmentes, vegán)

Írta Memi szombat, május 13, 2017 Nincs hozzászólás
Számtalan zöldségből lehet hasonló recepttel fasírtot készíteni, a sárgarépa az egyik kedvencünk. Ha van épp kéznél, mehet bele egy kis petrezselyem gyökér is, illetve bátran variáljunk a fűszerezéssel, így nem lesz unalmas.

SÁRGARÉPA FASÍRT 20-25 db

4-5 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál lestyán
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál szárított petrezselyem (friss még jobb)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
zsemlemorzsa
teljes kiőrlésű tönkölyliszt
kókuszolaj a sütéshez

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a répát és a vöröshagymát konyhai aprítóban aprítsuk fel, majd reszeljük hozzá a fokhagymát
2. fűszerezzük, majd adjunk hozzá 3 evőkanál zsemlemorzsát, keverjük össze alaposan és kóstoljuk meg, hogy nincs-e szükség még valamilyen fűszerre (pl. só)
3. fokozatosan adagolva (1-2 evőkanalanként) keverjünk a masszába annyi teljes kiőrlésű tönkölylisztet, hogy homogénre keverve a markunkba fogott és összenyomott masszadarab egyben maradjon
4. enyhén nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat (le is lehet kissé lapítani), majd hempergessük zsemlemorzsába) és bő kókuszolajban süssük ki, majd papírtörlőre szedve csepegtessük le 

Praktikák:
- ne sózzuk be előre a zöldségeket, mert levet ereszt és túl sok liszt kellene ahhoz, hogy összeálljon, csak akkor adjuk hozzá a sót, mielőtt a zsemlemorzsát, lisztet
- más (friss) zöldfűszerekkel is finom (medvehagyma, snidling, kapor, stb.)
- cukkinivel, gombával, karfiollal, zellerrel is finom
- a lecsepegtetésnél próbáljuk meg a korongokat élükre állítani, így minden felesleges olaj kicsöpög belőle